Yapay zekâ teknolojileri son yıllarda bilim kurgu filmlerini aratmayan seviyelere ulaşmış durumda. Artık neredeyse hayatımızın her alanında yapay zekâ araçlarını kullanmaya başladık. Hatta bazı işlerde insanlar yerine yapay zekâ bile yer almaya başladı. Hâliyle de bu devrim, “Yapay zekâ insanları tembelleştiriyor mu?” sorusunu beraberinde getiriyor.
Bu içeriğimizde yapay zekânın insanları tembelleştirip tembelleştirmediğine, üzerimizdeki etkilerine, gelecekte bizi nelerin beklediğine detaylı bir şekilde göz atacağız. Bizleri daha kötü mü yoksa iyi bir gelecek mi bekliyor? Gelin bu konuyu irdeleyelim.
Yapay zekâ ile kolaylaşan hayat avantaj mı dezavantaj mı?
Yapay zekâ teknolojilerinin temel amaçlarından biri, farklı sektörlerdeki insan yükünü hafifletip otomasyonu öne çıkarmak. Her alanda bu teknolojiyi kullanabiliyoruz. Örneğin müşteri hizmetlerinde artık sohbet botları kullanılıyor, yazılım geliştirirken yapay zekâ araçları işlemleri yerine getiriyor, aklınıza gelen her bir problemin çözümünü saniyeler içinde bulabiliyorsunuz.
Bunlar yapay zekânın kesinlikle avantajları arasında. Normalde saatler harcanan işler yapay zekâ sayesinde çok kısa sürede hâlledilebiliyor. Böylece insan yükü azalıyor, hız artıyor, zamanımızı daha yararlı şeylere ayırabiliyoruz. Ancak durum her zaman böyle değil çünkü dezavantajları da bir hayli fazla.
Artık insanlar, daha az düşünerek sorularına yanıt alıyor. Bir şeyi merak mı ettiniz? Hiç kafa yormadan anında ChatGPT’ye, Gemini’ya sorup yanıt alabiliyorsunuz. Bir görsele mi ihtiyaç var? Saniyeler içinde hiç uğraşmadan o görseli oluşturabiliyorsunuz. Şirketiniz için çalışan mı arıyorsunuz? İş arayan insanlara değil de yapay zekâ araçlarını aylık belli ücret ödeyerek sisteminize ve şirketinize entegre edebiliyorsunuz. Bu durum, insanlara eleştirel becerileri başta olmak üzere genel anlamda olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Tembellik mi? Dönüşüm mü?
Yukarıda bahsettiğimiz konular, hem yararının hem de zararının olabileceğinin kanıtı. Tarihteki her büyük teknolojik sıçramalarda da benzer kaygılarla karşılaşıldı. Bilgisayarın, akıllı telefonların icadında da insanların “tembelleşeceğine dair” endişeler uzmanların sıkça bahsettiği konular oldu. Ancak hepsinde insanlara yeni fırsatlar açıldı, farklı beceriler ortaya çıktı.
İşte yapay zekâ için de her şey bize bağlı. Bu teknolojinin tembellik mi yoksa dönüşüm mü olacağını biz belirleyeceğiz. Eğer çok rahata kapılırsak ve her şeyi yaptırmaya başlarsak işin sonu iyi olmaz. Özellikle de insansı robotlar yaygınlaşırsa gelecekte gerçekten “tembel” bir insan ırkı görebiliriz.
Ancak bu devrimi verimli bir şekilde yansıtabilirsek bu otomasyon teknolojileri “dönüşüm”e yol açabilir. Yepyeni iş fırsatlarının doğması, yapay zekâ teknolojileri üzerinde uzmanların ortaya çıkması, insanların rutin işlerden ziyade daha stratejik, düşünme odaklı konulara yönelmesi uzun vadede yararlı olabilir. Böylece tembelleşmekten ziyade önceliklerimizin değiştiğini ve bir dönüşüm yaşadığımızı görebiliriz. Kısacası her şey bizim elimizde.
Yapay zekâ ile gelecekte neler göreceğiz?
- Yeni meslekler, yeni beceriler ortaya çıkacak
- Şu anda insanların yaptığı işleri yapay zekâ üstlenebilecek
- Eğitim gibi alanlarda yapay zekânın entegre edilmesiyle radikal değişiklikler
- İnsanların davranışlarının değişmesi
Bunlar yapay zekâ teknolojisi ile yakın gelecekte görebileceğimiz bazı değişiklikler. İnsanlar, otomasyon nedeniyle daha pasif kalabilir ve bu yüzden davranışlarda değişiklikler görebiliriz. Eğitimden savunmaya kadar birçok alanda yapay zekâ kullanımı şu ankinden çok daha farklı yöntemler görmemizi sağlayabilir. Tüm bu değişikliklerin bize fayda sağlayacak şekilde olması büyük önem taşıyor.
Ne yapmalıyız?
Daha önce de söylediğimiz gibi her şey bizde bitiyor. Yapay zekâ teknolojilerini bilinçli kullanmak şart. Her şeyi yapay zekâya yaptırmak yerine onunla birlikte çalışmayı öğrenmek gerekiyor. Bir tembellik aracı değil de üretkenlik için partner olarak görmek çok önemli. İnsanlık, tarihi boyunca her türlü devrime ayak uydurmayı başardı. Umarız yapay zekâda da benzer bir durumla karşılaşırız.