53 yıl önce Venüs’e ulaşması gereken, ancak motor arızası nedeniyle Dünya’nın çekim alanından kaçamayan Rus uzay aracı Kosmos 482, uzay çöpü olarak geçirdiği yılların ardından yakında Dünya’ya sert bir şekilde düşebilir.
Ancak bu düşüş, bazı riskleri beraberinde getiriyor: Aracın Venüs’teki aşırı sıcaklıklara dayanacak şekilde tasarlanmış yapısı, Dünya atmosferine girerken parçalanmama ihtimalini gündeme getiriyor. Venüs’e dayanıklı malzemelerle inşa edilen uzay aracı, atmosferde yanmadan yol alabilir ve nereye düşeceğini tahmin etmek oldukça zor. Hollanda’nın Leiden kentinde bulunan uydu izleyicisi Marco Langbroek‘e göre, iniş modülünün Dünya atmosferine Mayıs ayının ikinci haftasında girmesi bekleniyor.
Kosmos 482’nin tarihi
Kosmos 482, 31 Mart 1972’de Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatıldı. Görev, Sovyet uzay programının Venüs’e ulaşma çabasının bir parçasıydı. Ancak, gezegenin kavurucu sıcaklıklarına ulaşması için gerekli transfer yörüngesine girecek hız başarılamadı ve uzay aracı Dünya yörüngesine sıkıştı.
Uzay aracı, fırlatma sonrası Dünya yörüngesinde dört parçaya ayrıldı. Daha küçük parçaların ikisi, fırlatmadan yalnızca iki gün sonra Yeni Zelanda’nın Ashburton bölgesine düştü. Diğer iki parça ise üst yörüngede dönmeye devam etti.
Bu kalıntılardan birinin, 10 Mayıs civarında Dünya atmosferine gireceği tahmin ediliyor. Ancak uzay aracının sıcağa dayanıklı malzemesi nedeniyle atmosferdeki hareketini öngörmek oldukça zor. Bu belirsizlik, nereye düşeceğini tam olarak hesaplamayı da imkansız hale getiriyor.