Mehmet Hanifi GÜLEL
Raporda gelecek perakende sektörünün trendleri 6 başlıkta topladı. Raporun sunumunu yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım, Gıda, Hizmetler Yuvarlak Masa Başkanı İzzet Özilhan, makro trendlerin perakende sektöründe hızlı ve yapısal bir dönüşüm yarattığını belirterek, söz konusu dönüşümün yalnızca iş modellerini değil, tüketici davranışlarını, iş gücü yapısını ve tedarik zincirlerini de etkilediğini söyledi. Özilhan, “Bugünün perakendesi artık geleneksel yöntemlerle tanımlanmıyor. Sektör; yeni nesil tüketici davranışları, kanal stratejileri, üretken yapay zekâ uygulamaları ve sürdürülebilirlik odağıyla yeniden şekilleniyor. Dijitalleşme, yalnızca iş yapış biçimlerini değil; tüketici davranışlarını, iş gücü yapısını ve tedarik zincirlerini de köklü bir dönüşüme uğratıyor” dedi.
Özilhan, küresel perakende pazar büyüklüğünün 2024 itibarıyla 18,6 trilyon dolara ulaştığını anımsatarak, “Bu büyüklüğün %78 gibi önemli bir bölümünü fiziksel kanal oluştururken, çevrim içi kanalın toplam perakende hacminden aldığı payın artması ve 2027 yılına kadar %24,88’e ulaşması bekleniyor. Ülkemizde ise perakendenin Gayri safi yurtiçi hasıla içindeki payı 2023 yılı itibarıyla %14 seviyelerine yaklaşırken, e-ticaret pazar payının 2019-2023 yılları arasında bileşik büyüme oranı ise %26 olarak gerçekleşti” diye konuştu.
Beklenti: Uygun fiyatlı, teknolojik, çevreci adımlar
Yeni nesil tüketiciler ve beklentileri: Uygun fiyatlı ürünlerin yanı sıra özel markalı ürünlere ilgi gösteriyor.
Kanallar arasındaki sınırların kalkması: Perakendeciler, çok kanallı iş modelleriyle fark yaratıyor.
Teknolojinin hızlanan entegrasyonu: Yeni teknolojiler operasyonel verimliliği artırıyor.
Sürdürülebilirlik odaklı şeffaf perakende: Perakendecilerden çevre dostu ve karbon ayak izini azaltan ürünler bekleniyor.
Tedarik zincirinde esneklik ve dayanıklılık: Son kilometre teslimatları ve çevreci lojistik öncelik kazanıyor.
Yeni nesil iş gücü uygulamaları: Yeni nesil işgücü uygulamaları iş-yaşam dengesine katkı sağlıyor.