Bugün: Mayıs 8, 2025
Mayıs 8, 2025
2 dk. okuma

TÜRMOB’tan kayıt dışı iktisada karşı yapısal ıslahat daveti

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Kartaloğlu, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin sadece denetimle değil, yapısal reformlar ve dijital altyapıyla desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

“Mücadelenin yalnızca saha denetimleri ile yürütülmesi…”

Emre Kartaloğlu yaptığı açıklamada, gerek vergi mevzuatının gerekse vergi uygulamalarının kayıt dışı ekonomiyle mücadelede etkin şekilde kullanılması gerektiğini özellikle belirtti.

Ayrıca, kayıt dışı ekonominin bir taraftan rekabet eşitsizliğine yol açarken diğer taraftan büyük ölçekli vergi kayıp ve kaçaklarına neden olduğunun altını çizdi.

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yürütülecek çalışmaları desteklediklerini aktaran Kartaloğlu, bu konuda yapısal reformlar ve dijital altyapıya ihtiyaç olduğunu da kaydetti:

“Ancak söz konusu mücadelenin yalnızca saha denetimleri ile yürütülmesi, elde edilecek kazanımları istenen düzeye taşıyamayacaktır. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele sadece denetimle değil, yapısal reformlar ve dijital altyapıyla desteklenmelidir.”

“Yasal düzenlemeler ivedilikle hayata geçirilmeli”

Kamuoyunda “vergi affı” olarak bilinen uygulamaların kayıt dışı ekonomiyi besleyen en önemli sebepler arasında yer aldığını belirten Emre Kartaloğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye ciddi sekte vuran bu türden uygulamaları engelleyecek yasal düzenlemeler ivedilikle hayata geçirilmelidir. Bu mücadele bütüncül yaklaşımla başta ekonominin çarklarını üretim, istihdam ve katma değer oluşturmak suretiyle döndüren iş dünyası ve meslek mensupları olmak üzere ilgili tüm paydaşların aktif katılımı ile başarıya ulaşabilecektir.”

Dijitalleşmenin önemine dikkat çekti

Kartaloğlu, vergi uygulamaları ve finansal teknoloji alanlarında dijitalleşmenin önemine de şöyle dikkat çekti:

“Denetim çalışmalarının temel motivasyonu, cezalandırmaktan ziyade rehberlik edici, eğitici, proaktif bir yaklaşımla mükellefin vergiye gönüllü uyumunu artıracak nitelikte olmalıdır. Bu yaklaşımın sonucunda iş dünyası bir taraftan faaliyetlerini olağan seyrinde yürütürken diğer taraftan da sağlıklı vergi gelirlerinin toplanmasına önemli katkılar sağlanacaktır.”

Bakan Şimşek: “Vergi memurları koyacağız”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında vergi kaçıranları tespit etmek için bütün organize sanayi bölgesi giriş çıkışlarına ve bütün hallerin giriş çıkışlarına vergi memurları koyacaklarını duyurmuştu.

Bakan Şimşek, “Bütün Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) giriş ve çıkışlarında sürekli bir şekilde maliye ayağı olacak. Bütün hallerin giriş ve çıkışlarında kalıcı maliye olacak. Öyle arada sırada gideyim değil. Biz kalıcı mekan kuracağız. Bütün şehir giriş ve çıkışları, büyükşehirlerden bahsediyorum bütün illerin bütün ana arterlerin giriş ve çıkışlarında maliye olacak.” ifadelerini kullanmıştı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Önceki

ZMO’dan çiftçiye acil dayanak daveti: Meyve ve zerzevat fiyatları uçacak, ihracat düşecek!

Sonraki

Rekabet Kurulu’ndan süt bölümüne soruşturma! 41 firma mercek altında

Son gönderi Blog

Don't Miss

AB ile Singapur dijital ticaret mutabakatı yaptı

Avrupa Birliği (AB) ile Singapur arasında dijital ticaret anlaşması imzalandı.

ATO Başkanı Gürsel Baran’dan kritik davet: Aflar yeri bozuyor, vergi sistemi şeffaf olmalı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye