Oto yıkama istasyonları ve langırt makinelerinde kullanılan jetonlar üzerinden dönen yeni bir yöntem sosyal medyada tartışma konusu oldu. Bazı vatandaşların bu makinelerde ücret ödemek yerine internetten satın aldıkları sahte jetonları kullandığı ortaya çıktı. Uygulamanın yaygınlaşması, hem işletmeciler hem de kullanıcılar arasında ciddi görüş ayrılıklarına yol açtı.
Gerçek jetonlara kıyasla oldukça düşük fiyata satılıyor
Çeşitli e-ticaret sitelerinde ‘Jeton Langırt Jetonu & 2/1 Oto Yıkama Jetonu’ adı altında satılan bu ürünler, genellikle 100, 200 hatta 500’lü paketler halinde sunuluyor. Gerçek jetonlara kıyasla oldukça düşük fiyata satılan bu sahte ürünler, birçok makineyle uyumlu şekilde çalışabiliyor.
Örneğin, bir akaryakıt istasyonunda araç yıkamak için gereken tek jetonun fiyatı 45 ila 60 TL arasında değişirken, internetten 100’lü sahte jeton paketini 650 TL’ye alan bir kullanıcı, bir yıkama için yalnızca 6,5 TL ödemiş oluyor.
Kullanıcılar arasında tartışmaya neden oldu
Fiyat farkı bazı kullanıcılar tarafından savunulurken, bazıları da bu yöntemin etik ve yasal olmadığını vurgulayarak “Çözümü bu mu peki, çözümü dolandırıcılık mı hırsızlık mı?” şeklinde tepki gösterdi.

Konuyla ilgili başka bakış açısından yorum yapan bir vatandaş ise “Su adamın, cihaz adamın, içine koyduğu şampuan adamın. Araba yıkamak sanki hayati ihtiyaç. Bunun bi tık üstü sahte para zaten” açıklamasında bulundu.
Söz konusu jetonların yasal olmayan biçimde satışı ve kullanımı, ilgili işletmeleri gelir kaybına uğratırken sosyal medyada ise kullanıcılar arasında tartışma yaratıyor.