Bugün: Temmuz 27, 2025
Temmuz 26, 2025
2 dk. okuma

TKYB, yılın birinci yarısında 4 milyar lira net kâr elde etti

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan du­yuruya göre, bankanın aktifleri, bir önceki yılın aynı dönemine gö­re %28,6 artarak 185 milyar lira­ya yükseldi. Kredi hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre %19 ar­tışla 109,3 milyar lira seviyesine ulaşırken, aktif kalitesinin önemli bir göstergesi brüt takipteki kre­dilerin toplam kredilere oranı ise %0,60 düzeyinde seyretti. Banka­nın ortalama özkaynak kârlılığı %36 seviyesinde gerçekleşirken, net kârı ise geçen yılın aynı döne­mine göre %47 artışla 4 milyar li­raya yükseldi.

“Deprem bölgesine desteğimizi sürdürüyoruz”

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbra­him Öztop, 2025’in ilk yarısında uluslararası finans kuruluşlarıy­la güçlü iş birliklerini sürdürerek deprem bölgesine destek sağla­maya devam ettiklerini belirtti. Öztop, “23 Mayıs 2025 tarihinde, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli dep­remlerden etkilenen 11 il ve kom­şu 7 ilde kayıtlı istihdamın artı­rılmasına yönelik Dünya Banka­sı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi altında, 500 milyon ABD doları tutarında yeni bir kredi an­laşması imzaladık. Böylece, KO­Bİ’lerden büyük ölçekli işletme­lere kadar geniş bir yelpazede fi­nansman sağlayarak, bölgenin sürdürülebilir ekonomik topar­lanmasına katkıda bulunmayı he­defliyoruz” dedi. Yatırım banka­cılığı faaliyetlerini etkin biçimde sürdürdüklerini vurgulayan Öz­top, Kalamış Yat Limanı’nın iş­letme hakkının devri, Kalyon Gü­neş Teknolojileri’nin halka arzı ve Tarfin Tarım AŞ adına 400 mil­yon lira tutarında iki ayrı sukuk ihracını gibi toplam 15 özel sektör projesinde münhasır finansal da­nışmanlık görevini üstlendikleri­ne değindi.

Girişimciliğe 59 milyon dolar kaynak aktarıldı

Öztop, bankalarının girişimcilik alanındaki faaliyetlerinin 2025’in ilk yarısında da kararlılıkla sürdü­ğüne değinerek, şu değerlendir­melerde bulundu: “2025 yılının ilk yarısı itibarıyla Türkiye Kalkınma Fonu’nun girişimcilik ekosistemi­ne aktardığı toplam kaynak büyük­lüğü, 37 doğrudan yatırım için 26,2 milyon ABD doları, 7 fon yatırımı için 23,4 milyon ABD doları ve 355 TÜBİTAK BiGG girişimi için yak­laşık 9,7 milyon ABD doları olmak üzere toplamda 59 milyon doları aştı. Yılın ikinci yarısında da hem doğrudan hem dolaylı yatırım­larla, Türkiye’nin girişimcilik ve inovasyon ekosistemindeki mer­kezi rolümüzü daha güçlendir­meyi hedefliyoruz.” Öztop, Tür­kiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda yatırım­larına devam ettiklerini belirte­rek, sürdürülebilirlik temalı kre­di portföylerinin, toplam kredi portföyünün yüzde 96’sını oluş­turduğunu ekledi.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Önceki

New York borsası yükselişle kapandı

Sonraki

Kale Kümesi, ANDAR’a stratejik ortak oldu

Son gönderi Blog

Don't Miss

Türkiye’nin kredi notu ne manaya geliyor? Mahfi Eğilmez’den dikkat çeken yorum

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu artırmasının ardından Fitch ve Standart &

Yatırım mallarında kapasite tabanı gördü

İmalatta kapasite kullanımı son 5 yılın en düşük sevi­yesini gördü.