Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir canlı yayında ekonomiye ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunuyor.
Bakan Şimşek’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Bu programa başlarken 1 yıllık geçiş süreci ön görmüştük. 11 aydır yıllık enflasyon düşüşte. Merkez Bankası’nın 19-29 arasında bir tahmini var. Biz enflasyonun bu hedef aralığında kalmasını oldukça yüksek görüyoruz. Biz hâlâ hedeflerimize inanıyoruz.
Şu an enflasyon yüzde 37.9 civarında. Temel mal enflasyonuna baktığınızda ise ciddi bir şekilde düştü, yüzde 20 civarında. Gıda enflasyonu yüzde 36 civarı. Hizmet enflasyonu yüksek seyrediyor, yüzde 55 seviyesinde.
Temmuz ayında kiralarda bir normalleşme olacak
Özellikle Temmuz ayında, geçen yıl Temmuz ayında kiralar üzerindeki yüzde 25’lik üst kaldırdık, burada bir normalleşme olacak. Eğitimde de böyle. Büyük resme baktığınızda, aşağı yönlü yıllık enflasyonun 30’ların altına, 20’li rakamlara ineceğini ön görüyoruz.
Devletin belirlediği fiyatlarda da orijinal MB hedefine sadık kalıyoruz. Hedef 24 diyelim. Genelde o çerçevede götürüyoruz ya da onun çok altında. En önemli gündemimiz, en önemli konumuz hayat pahalılığıyla mücadele.
Mucize bekleyenler olabilir, gerçek hayatta böyle bir şey yok
Eleştirileri soruyorsanız bana, yapıcı eleştiriler bizim için çok faydalı. Programın en önemli hedefi enflasyonun aşağı çekilmesiydi. Şu an enflasyon düşüyor. Mucize bekleyenler olabilir, gerçek hayatta böyle bir şey yok. Gerçek hayatta kararlı, sürekli sonuç üreten bir program uygulamasını görmeleri lazım.
Programın ikinci hedefi cari açığın sürdürülebilir bir patikaya çekilmesiydi. Bunu başardık. Türkiye’nin dış kaynağa erişim sorunu vardı. Burada da çok net başarılı olduk. KKM’den çıkış sürecimiz vardı. 89 hafta oldu sanırım, sürekli bir şekilde KKM stoğunda bir azalma var.
Enflasyon hedefi tutacak mı?
Enflasyonun, Merkez Bankası’nın tahmin aralığında kalacağına inanıyoruz. Burada, enflasyonu yukarı çeken aktörler ortaya çıkarken, aşağı çekecek faktörler de belirmeye başladı.
Beklentilerde sınırlı bir kötüleşme var. Beklentiler enflasyonunda belirleyici olmaya devam ediyor.
TL’de sınırlı bir değer kaybı yaşanıyor, özellikle 19 Mart sonrası süreçte. Ancak sıkı finansal koşullar, iç talebin sınırlandırılması ve petrol fiyatları da enflasyonu aşağı çekecek faktörler arasında yer alıyor.
Petrol OVP tahmininin ötesinde düşüş yaşadı
Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde varsaydığımız petrol fiyatı 84 dolar civarındaydı. Şu an, petrol fiyatlarında önemli bir düşüş gözlemleniyor ve bu düşüş, güçlü şekilde yansıyacak. Petrol fiyatları bu seviyede devam ederse, enflasyonu en az 1,2 puan aşağı çekebilir.
Beklentilerde 1 puan kadar kötüleşme var. Bu durumda, birbirini dengeleyecek bir etki söz konusu olabilir.
Ayrıntılar geliyor…