Haftalık basın toplantısında konuşan Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, ülkesinin Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’nden ayrılacağını ve anlaşmada belirtildiği üzere iptalin 90 gün önceden duyurulması için ilgili belgelerin Çin’e sunulduğunu açıkladı.
‘Kuşak ve Yol Girişimi ülkeye ne kazandırdı?’
Kararın tamamen kendisine ait olduğunu vurgulayan Mulino, “O dönemde Çin ile bu anlaşmayı imzalayanların neye güvenerek böyle bir adım attığını bilmiyorum. Bunca yıldır Panama’ya ne gibi harika şeyler getirdi? Kuşak ve Yol Girişimi ülkeye ne kazandırdı?” ifadelerini kullandı.
Taraflar arasında yapılan mutabakat mektubuna göre anlaşma, her üç yılda bir otomatik yenileniyor. Bir sonraki yenileme 2026 yılı için planlanıyordu ancak taraflardan biri, üç ay önceden bildirimde bulunmak koşuluyla anlaşmayı feshedebiliyor.
Rubio’nun Panama ziyareti
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 2 Şubat’taki Panama ziyaretinde, Çin’in Panama Kanalı üzerindeki etkisinin azaltılması gerektiğini, aksi takdirde “gerekli önlemlerin” alınacağını belirtmişti.
“Panama Kanalı’nın egemenliği tartışmaya kapalı.” ifadesini kullanan Mulino, Panama’nın 2017’de Çin ile imzaladığı Kuşak ve Yol Girişimini kapsamındaki mutabakat anlaşmasını yenilemeyeceğini de Rubio’ya iletmişti.
ABD Başkanı Donald Trump, göreve başladıktan sonraki ilk konuşmasında, daha önce gündeme getirdiği “Panama Kanalı’nı geri alma” konusuna da değinmiş, “Çin Panama Kanalı’nı işletiyor. Biz onu Çin’e vermedik, Panama’ya vermiştik ve geri alıyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.
Kuşak ve Yol Girişimi
Çin’in tarihi İpek Yolu güzergahında Doğu-Batı ticaretini yeniden canlandırma hedefiyle 2013’te başlattığı Kuşak ve Yol Girişimi, altyapı, ulaştırma, enerji, iletişim ve diğer alanlardaki bağlantılılık projeleriyle yeni küresel ağlar oluşturmayı hedefliyordu.
Kuşak ve Yol Girişimi (BRI), 10 yılda 155 ülkenin katılımı ve 70’ten fazla ülkede yürütülen projelerle dünya nüfusunun 3’te 2’sini, küresel gayrisafi hasılanın yarısından fazlasını içeren etki alanı oluşturdu.