Bugün: Nisan 3, 2025
Kasım 9, 2024
2 dk. okuma

Otomotiv bölümündeki zayıflama Alman sanayi üretiminde düşüşe neden oldu

Almanya’da sanayi üretimi, otomotiv sektöründeki zayıflığın etkisiyle eylülde bir önceki aya göre yüzde 2,5 geriledi. Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin paylaştığı verilere göre, sanayi üretiminin ağustosta yüzde 2,6 artmasının ardından eylülde tekrar gerilemesi dikkati çekti.

Alman şirketleri sipariş yetersizliğinden şikayetçi olurken, piyasalarda sanayi üretimine ilişkin beklenti eylülde yüzde 1 düşmesi yönündeydi.Geçici verilerde aylık yüzde 2,9 artış olarak açıklanan ağustos ayı sanayi üretimi verisi de yüzde 2,6 olarak revize edildi

Veriler, eylülde bir önceki aya göre enerji ve inşaat hariç sanayi üretiminin yüzde 2,7 düştüğünü ortaya koydu. Söz konusu dönemde sanayi üretimi içerisinde sermaye malı üretimi yüzde 4 ve ara malı üretimi yüzde 1,6 geriledi. Tüketim malları üretiminde yüzde 1,4, enerji üretiminde yüzde 2,1 ve inşaat üretiminde yüzde 1,4 düşüş yaşandı. Sanayi üretimi eylülde geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4,6 azaldı

Otomotiv endüstrisinde dalgalanmalar sürüyor

Destatis açıklamasında, “Otomotiv sektöründe takvim etkisinden arındırılmış üretim, Ağustos 2024’teki yüzde 15,4’lük artışın ardından Eylül 2024’te bir önceki aya kıyasla yüzde 7,8 düştü. Otomotiv endüstrisinde gözlemlenen önemli dalgalanmalar, geçtiğimiz aylarda üretimin genel gelişimi üzerinde ciddi bir etki oluşturdu” ifadeleri yer aldı. Açıklamaya göre, kimya endüstrisinin üretimi eylülde yüzde 4,3 düşerken, makine mühendisliğinin üretimi yüzde 1,7 arttı.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, jeopolitik belirsizlikler ve azalan sipariş durumu göz önüne alındığında, Alman imalat sanayisinin yakın zamana kadar çok zayıf kaldığı belirtilerek, özellikle yurt dışından gelen siparişlerdeki son olumlu gelişmenin durumun yıl başında değişeceğine işaret ettiği ifade edildi.

Trump göreve gelince gümrük vergileri ne kadar artacak?

Alman ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,3 küçülmesinin ardından yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,2 büyüme kaydederek teknik resesyona girmekten kurtulmuştu. Alman ekonomisi, özellikle bölgedeki diğer ülkelere oranla daha büyük bir rol oynayan imalat sektöründeki kalıcı zayıflık nedeniyle kırılganlığını koruyor. Ekonomi, artan faiz oranları, konjonktürel riskler ve yapısal değişiklikler gibi nedenlerle büyümede zorluk yaşıyor.

Hükümet, ekonomide bu yıl yüzde 0,2 küçülme bekliyor. Almanya, bu yıl da küçülürse 2023’te olduğu gibi G7 ekonomileri arasında daralan tek ülke olacak. Ocak ayında yeniden ABD Başkanı olarak yemin edecek olan 78 yaşındaki Trump, seçimi kazanırsa Almanya ekonomisini etkileyecek olan gümrük vergilerini önemli ölçüde artıracağını açıklamıştı.

Önceki

“Kanayan Diş Mantarı” Olarak da Bilinen Bu Mantarın Üzerinde Neden Kan Var? (Tahmin Etmesi Biraz Zor)

Sonraki

Bitcoin Fiyatı Yeni Doruklara Ulaşırken Hala Bedelinin Altında mı?

Son gönderi Blog

Don't Miss

Şirketleri siyasi tartışmanın dışında tutmamız lazım

İstanbul Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması sonrası başlatılan ekonomik boykot

TCMB’de Yıl Sonu Dolar/TL Kestirimi Açıklanırken, Reuters Türkiye İçin Bu Yorumu Yaptı

Kriptokoin – Merkez Bankası reel sektör ile finans sektöründen uzmanlardan