Beton, modern inşaatın omurgasıdır. Ancak betonun çevresel ayak izi ve maliyetleri oldukça yüksektir. ETH Zürih’teki araştırmacılar, yapısal dayanıklılığı korurken malzeme kullanımını azaltan origami benzeri bir beton geliştirdiler.
Geleneksel beton yapılar, yapısal yükleri idare etmek için çelik takviyeli kalın beton kalıplar kullanmak zorundadır. Ancak ETH Zürih’teki araştırmacılar, çok daha ince kesitler ve çelik takviyesi olmadan aynı stabiliteyi sağlayan tonozlu bir beton tasarımı geliştirmeyi başardılar.
Origami esintili betonun avantajları
Bu beton tekniği, kuvvetleri daha verimli bir şekilde dağıtmak için origamiden esinlenen akıllı geometrik tasarımlar kullanıyor. Böylece beton kullanımı %60, takviye çeliğin kullanımı ise %90 oranında azalıyor.
Fikir, doktora öğrencisi Lotte Scheder-Bieschin’in katlanabilir ve yeniden kullanılabilir bir kalıp sistemi olan Unfold Form’u geliştirmesiyle başladı. Geleneksel beton kalıpları genellikle strafor gibi petrol bazlı malzemelerden yapılırken, yeni origami esintili beton için tekstil menteşeleriyle birbirine bağlanmış ince kontrplak şeritler kullanıldı.
Yeniden kullanılabilir kalıp sistemi
Bu kalıp, bir yelpaze gibi katlanıp dakikalar içinde monte edilebiliyor. Üzerine beton dökülüp kuruduktan sonra ise kalıp çıkarılıp yeniden kullanılabiliyor. Ortaya çıkan yapı, geleneksel beton yapılarla aynı sağlamlığa sahip oluyor.