Bugün: Ocak 27, 2025
Ocak 26, 2025
2 dk. okuma

Not Alın: Yeni Haftada Kripto Paralar İçin 4 Gelişme Gündemde!

Donald Trump’ın Beyaz Saray’a geri dönmesinin ardından kripto paralar için büyük bir artış ve yoğun alım faaliyetleri görüldü. Trump’ın kripto para piyasasını destekleyen birçok kararnameye imza atması, daha fazla insanın kripto ticaretine yönelmesine neden oldu. Önümüzdeki hafta, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı, faiz oranlarıyla ilgili kararlar ve diğer önemli ekonomik gelişmeler nedeniyle piyasanın gelecekteki eğilimlerini şekillendirecek kritik bir dönem olacak.

Kripto paralar için önümüzdeki hafta gündemde neler var?

Bu hafta, ABD Başkanı Trump’ın göreve geldikten sonraki politikaları piyasaların ana odak noktası oldu ve piyasaların bu durumu oldukça iyi karşıladığı görülüyor. Trump’ın açıklamaları endişe yaratmak yerine yatırımcıların daha iyimser olmasına yol açtı. Trump, yapay zeka (AI) yatırımları, kripto politikalarında büyük değişiklikler, faiz oranlarını düşük tutma ve petrol fiyatlarını düşürerek enflasyonu kontrol altında tutma gibi konularda önemli açıklamalar yaptı. Bu gelişmeler, yatırımcıları daha fazla risk almaya teşvik etti ve S&P 500 endeksi yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Yeni haftaya girerken, kripto para piyasasının gelecekteki eğilimlerini şekillendirebilecek birçok önemli olay bulunuyor.

Dördüncü çeyrek kazanç açıklamaları ve FOMC toplantısı

Önümüzdeki hafta, Microsoft, Meta Platforms, Tesla ve Apple gibi büyük teknoloji şirketleri kazanç raporlarını açıklayacak. Analistler, bu büyük şirketlerin ve diğer üç önemli firmanın önümüzdeki yıl kazançlarını %17’den fazla artırmasını bekliyor; bu oran, diğer 493 şirketin %9’luk büyüme beklentisinin neredeyse iki katı. Bu şirketler oldukça yüksek değer biçildiği için, yatırımcıların yalnızca standart kâr ve gelir rakamlarının ötesinde bilgiler beklemesi muhtemel.

Ayrıca, ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu çarşamba günü ana faiz oranını sabit tutması ve enflasyonun azaldığına dair daha fazla veri beklemesi bekleniyor. İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda Trump, faiz oranlarında küresel çapta derhal indirim yapılması gerektiğini savundu. Trump, ilk dönemindeki etkisiz kalan bu baskıyı ikinci döneminde de tekrar gündeme getirdi. İkinci döneminin başında göçmenlik politikalarını sıkılaştıran Trump, 1 Şubat’tan itibaren geçerli olacak şekilde ithalat vergilerini artırma planlarını duyurdu.

Bu durum, Fed için belirsizlik yaratarak para politikası planlamalarını zorlaştırıyor. Fed’in, faiz oranını mevcut %4,25 ile %4,50 aralığında tutması bekleniyor, çünkü son veriler, %2’lik enflasyon hedefine kademeli bir yaklaşımı destekliyor.

PCE verileri ve Avrupa Merkez Bankası kararı bekleniyor

Kasım ayında ABD’de genel PCE fiyatları, geçen yılın aynı dönemine göre %2,4 arttı; bu oran, Eylül ayında görülen üç yıllık en düşük seviye olan %2,1’den yükseldi. Fed’in temel enflasyon ölçütü olarak kullandığı çekirdek PCE fiyat endeksi ise sadece %0,1 arttı ve bu altı aydaki en küçük artış oldu. Bu durum, Aralık ayında yıllık çekirdek PCE oranını %2,8’de sabit tuttu ve beklenen %2,9’un altında kaldı. Gelecekte, genel PCE’nin yıllık bazda %2,6’ya yükselmesi bekleniyor ve bu veriler cuma günü açıklanacak. Çekirdek PCE enflasyon oranının ise %2,8’de sabit kalacağı öngörülüyor.

Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası ECB’nin, 30 Ocak’taki bir sonraki toplantısında faiz oranlarını %0,25 oranında düşürerek oranı %2,75’e çekmesi bekleniyor. Bu, Haziran 2024’ten bu yana yapılan beşinci faiz indirimi olacak ve ekonomik büyümeyi desteklemeyi hedefleyecek.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Önceki

Analist: TRUMP, XRP ve Bu Coin Güçlü Yararlara Hazır!

Sonraki

“Bu İki Marka Ne Alaka?” Diyebilirsiniz: Sony ve Xiaomi Yeni Ürününü Tanıttı!

Son gönderi Blog

Don't Miss

VINE Coin Nedir? Vine Fiyat Yorumları ve Geleceği

Özellikle eski Vine kullanıcıları ve sosyal medya meraklıları, vine coin

Kripto Paralar Neden Düşüşte? İşte Kazanan ve Kaybedenler!

Kripto para piyasası bugün büyük bir dalgalanma yaşadı. Bitcoin ve