Bugün: Mayıs 15, 2025
Nisan 28, 2025
1 dk okuma

Mars’ta Tarihi Kare: Merak Gezgini’nin Yörüngeden Çekilen Birinci Imgesi

NASA’nın Mars Keşif Orbiter’i, Merak (Curiosity) gezgininin yüzeydeki ilerleyişini yörüngeden yakalayan etkileyici bir fotoğraf yayınladı. Bu görüntünün, bir Mars gezgininin “orta sürüş” aşamasında çekilen ilk yörünge fotoğrafı olduğu düşünülüyor.

Merak’ın İzleri Kızıl Gezegen’de

Yaklaşık saatte 0,1 mil hızla ilerleyen Curiosity, yavaş ama etkileyici bir yolculuk sergiliyor. 2025 yılı boyunca çekilen bu özel karede, gezginin Gediz Vallis Kanalı adlı eski bilimsel hedefinden ayrılarak yeni hedefine doğru ilerlerken bıraktığı izler net bir şekilde görülüyor. Yüzeyde yaklaşık 320 metre (yaklaşık 1.050 fit) boyunca uzanan bu rota üzerinde Merak, sadece küçük bir nokta gibi görünüyor.

NASA, bu fotoğrafın Mars yüzeyinde orta sürüş sırasında bir gezginin kaydedildiği ilk yörünge görüntüsü olabileceğini belirtiyor.

HiRISE Kamerasından Yüksek Çözünürlüklü Anlar

Bu etkileyici kare, 28 Şubat’ta, Mars Keşif Orbiter’ının HiRISE (Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilimi Deneyi) kamerası tarafından çekildi. Görüntü, Şubat ayı başından itibaren Merak’ın 11 farklı sürüş hareketinin izlerini bir araya getiriyor.

Mars’ta izlerin toprakta uzun süre kalması olağan bir durum. NASA’ya göre, bu izler gezegendeki zorlu rüzgâr koşulları nedeniyle silinmeden önce aylarca yüzeyde kalabiliyor.

Yeni Bir Bilimsel Keşfe Doğru

Merak, önümüzdeki haftalarda yeraltı suyu etkisiyle milyarlarca yıl önce oluştuğu düşünülen özel jeolojik yapıları incelemek üzere yeni bir hedefe ulaşmayı planlıyor.

Önceki

Borsa İstanbul, yeni haftaya müspet başlangıç yaptı

Sonraki

Avrupa’da En Çok Elektrikli Otomobil Satılan Ülkeler Belli Oldu (Türkiye’nin Sırası Sizi Çok Şaşırtacak)

Son gönderi Blog

Don't Miss

Mars’taki Gizemli Çukur: NASA, YERALTINDA ÖMUR IHTIMALI İZERINE DURUYOR

Kızıl Gezegen’in yüzeyinde gözlemlenen devasa çukur, bilim dünyasında büyük bir

Gündeme Düiş Şok Tez: Mars’ta Nükleer Savaş ve Kaybolan Bir Medenietin Izleri

Mars’taki radyasyon ölçümlerinde bulunan Xenon-129 izotopunun yoğunluğu, Dünya’daki nükleer patlama