Hızlı radyo patlaması (FRB) olarak adlandırılan, uzaydan gelen kısa süreli güçlü enerji patlamaları uzun bir süredir bilim insanlarının ilgisini çekiyor. Tekrar eden bu sinyalleri anlama çabasında pek çok yeni yöntem denendi ve bu sinyaller takip edilmeye çalışıldı.
Ancak bu sefer bilim insanları, kozmik olaylar hakkındaki mevcut teorileri sorgulatan bir gelişmeyle derin uzaydan gelen bu gizemli radyo sinyallerinden birini kaynağına kadar takip etmeyi başarmış gibi gözüküyor. Bu hafta açıklanan bulgular, gökbilimcilerin, bilim camiasını yıllardır meşgul eden bu gizemli uzay sinyallerini anlama çabalarında önemli bir gelişmeye işaret ediyor. Yeni çalışmada takip edilen FRB, ilk olarak Şubat 2024’te tespit edildi. Temmuz 2024’e kadar birkaç ay boyunca “dalgalanmaya” devam etti ve bu da araştırmacıların uzaydaki konumunu bulmalarına yardımcı oldu.
Bilim insanlarının uzun zamandır açıklamaya çalıştığı bu gizemli sinyaller için kara deliklerden, uzaylı teknolojisi olasılığına kadar uzanan pek çok farklı hipotez sunuldu. Bu yoğun patlamalar, aşırı güçleri ve kısa süreleri nedeniyle dikkat çekerken, bilim insanları, bunları kaynaklarına kadar takip ederek, bu kadar güçlü kozmik patlamaların hangi olağanüstü koşullar altında ortaya çıkabileceğini anlamayı umuyorlardı.
İlk kez sonuna kadar iz sürmeyi başardık!
Yeni araştırmadaki çığır açan gelişmede araştırmacıların başardığı şey de tam olarak buydu ve bu gizemli patlamalardan birinin ana galaksisine kadar izini sürmeyi başardılar. Ancak keşfettikleri şey, beklentilerinden çok farklıydı ve oldukça şaşırtmalarına sebep oldu. Bu FRB’nin kaynağı olan galaksi, beklenenin aksine oldukça eski ve cansız gibi görünüyor.
Ayrıca bu galaksinin sıra dışı şekli de yeni soruların ortaya çıkmasına sebep oldu. Bu bulgu, hızlı radyo patlamalarının yalnızca çok daha genç galaksilerden yayıldığının tespit edildiği önceki gözlemlerle büyük bir tezat oluşturuyor.
Yeni bulguları bildiren çalışmanın kıdemli yazarı olan Northwestern Üniversitesi’nden Wen-fai Fong, “Bu yeni FRB bize, astrofiziksel bir olguyu anladığınızı düşündüğünüz anda evrenin dönüp bizi nasıl şaşırtabildiğini gösteriyor” dedi ve ekledi: “Evrenle olan bu diyalog, zaman alanımız olan astronomiyi inanılmaz derecede heyecan verici kılan şey.”