Bugün: Nisan 22, 2025
Nisan 22, 2025
1 dk okuma

İş dünyasında çalışan isimler yüksekokullarda ders verecek

Nagihan KALSIN

TOBB Başkanı Hisarcık­lıoğlu, Türkiye’nin gelecek hedeflerine ulaşması için en önemli çıpasının, beşeri ser­maye olduğunu belirterek, “İhtiyaç duyduğumuz bu ser­mayeyi nitelikli mesleki eği­timden geçmiş gençlerimiz oluşturacak” dedi.

Ara değil, aranan eleman

Sanayi ve teknolojide başa­rının yalnızca mühendislerle değil, tekniker ve ustabaşılar­la mümkün olacağını vurgu­layan Hisarcıklıoğlu, “Onlar olmadan çarklar dönmez. İş­te bu yüzden biz onlara ‘ara’ değil ‘aranan’ eleman diyo­ruz” ifadelerini kullandı. Hi­sarcıklıoğlu, protokolle bir­likte eğitim planlamasından altyapıya kadar birçok alan­da üniversitelerle Oda-Bor­saların birlikte hareket ede­ceğini kaydederek, “Öncelik­le, TOBB üyesi olan iş dünyası temsilcileri, sanayi ve ticaret odaları aracılığıyla meslek yüksekokullarına daha fazla katkı sağlayacaktır.

TOBB’un yönlendirmesiyle iş dünya­sında çalışan tecrübeli isim­ler belirli alanlarda meslek yüksekokullarında dersler verebilecek, öğrencilerimi­ze doğrudan sektör bilgisini aktarabilecek. İş dünyasının içinden gelen bu eğitim mo­deli, uygulamalı bilgiyi mer­keze alacak ve öğrencilerin gerçek mesleki süreçlere da­ha erken aşamada adapte ol­masını sağlayacaktır” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, özel sektöre de çağrıda bulunarak, “Staj­yer alın, usta-çırak ilişkisini yeniden canlandırın. Çünkü bugünün stajyeri, yarının ni­telikli çalışanı ya da girişim­cisidir. Bu sorumluluğu hep birlikte üstlenmeliyiz” dedi.

İş yeri eğitimi ve staj imkanı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, protokolün meslek yüksekokullarını sektörün doğrudan ihtiyaçlarına gö­re dönüştürmeyi amaçladı­ğını söyledi. Özvar’ın verdi­ği bilgiye göre, protokol, 103 üniversitenin bünyesindeki 388 meslek yüksekokulunu kapsıyor.

Amaç, TOBB’a bağ­lı oda ve borsalarla yerel dü­zeyde güçlü ilişkiler kurarak, öğrencileri doğrudan iş dün­yasına hazırlamak. Protokol ile birlikte, OSB içinde kuru­lan meslek yüksekokulu (OS­B-MYO) modeli tüm ülkeye yaygınlaştırılacak. Bu model­de mezunların istihdam ora­nı yüzde 78’e kadar çıkarken, iş yeri eğitimi ve staj süreç­leri TOBB üyesi işletmelerle iş birliği içinde yürütülecek. Protokol kapsamında ayrıca, başarılı öğrencilere burs ve­rilecek.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Önceki

Mersin–Tartus sınırı ile ticaret canlanacak

Sonraki

Türkiye’ye ‘gıdada stratejik stok merkezi olun’ teklifi

Son gönderi Blog

Don't Miss

Şişecam’da toplu grev: 25 gün sürecek

Şişecam’ın Soda, Kojen, Kromsan fabrikaları ve Tuz işletmesinde çalışan işçiler

Yeminli mali müşavir, 14. Meslek Günleri’nde öğrencilerle buluştu

İktisadi ve idari bilimler alanında eğitim gören öğrenciler, kariyerlerini doğru