TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizini 300 baz puan düşürerek yüzde 46’dan yüzde 43’e çekti. Kurul ayrıca, gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 49’dan yüzde 46’ya, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 44,5’ten yüzde 41,5’e indirdi.
PPK metninde “Adımların büyüklüğü, enflasyon görünümü odaklı, toplantı bazlı ve ihtiyatlı bir yaklaşımla gözden geçirilecektir” ifadelerine yer verilirken, iş dünyası da beklentilerin biraz üzerinde gelen indirimi değerlendirdi.
“Yüksek faiz, ekonominin bekleme düğmesine basıyor”
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, faiz indiriminin ticaret, yatırım ve üretim iklimi açısından umut artırıcı olduğunu belirtirken yüksek faiz oranlarının özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin krediye erişimini zorlaştırdığına dikkat çekerek, “Finansmana erişimde güçlük yaşayan işletmelerimizin sermayeleri daralırken, yatırım planları da olumsuz etkileniyor. Özetle yüksek faiz, ekonominin bekleme düğmesine basıyor” ifadelerini kullandı.
Bankalara finansmana erişimi kolaylaştırma çağrısı
“Merkez Bankası’nın parasal gevşeme sürecinde temkinli, ancak büyümeyi destekleyen bir politika izleyerek, finansal ve fiyat istikrarını gözetmesini önemsiyoruz” diyen Baran, açıklamarını şöyle sürdürdü:
“Merkez Bankası’nın faiz indirimi yönünde adım atması, üretim kapasitesinin artırılmasına, ticaretin canlanmasına ve istihdamın güçlenmesine katkı sağlayacaktır. Faiz indirimi, aynı zamanda iç piyasa dinamiklerini destekleyecek ve ekonomik güven ortamını daha da yükseltecektir. Faiz indiriminin devam etmesive enflasyonla mücadele süreci kararlılıkla devam ederken, üretimi destekleyecek, istihdamı artıracak ve yatırımı teşvik edecek adımların eş zamanlı atılması gerektiğine inanıyoruz. Faiz indirimi bankalarımızın da dikkate alarak KOBİ’lerimiz başta olmak üzere işletmelerimizin finansmana erişimini kolaylaştırılmasını temenni ediyoruz.”
“Yetersiz ancak olumlu karşılıyoruz”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ise 300 baz puanlık faiz indiriminin, yetersiz ancak olumlu karşılandığını belirterek, “Reel sektörün yatırım ve üretim maliyetlerinin rahatlatılması için faiz indiriminin çok daha hızlı ve yüksek oranlarda yapılması gerekiyor” dedi.
“Faiz indiriminin hızlı ve istikrarlı biçimde devam etmesini arzu ediyoruz”
Kredilerin uygun koşullarda ve uzun vadeli kullandırılmasının da sanayiciyi bir nebze de olsa rahatlatacağına işaret eden Gültepe, “Öte yandan günlük 4 milyar lira olan reeskont kredi limitinin artırılmasını da son derece önemli görüyoruz. İş dünyasının sürdürülebilir büyümesi ancak uygun maliyetli ve erişilebilir finansman koşullarıyla mümkün. Önümüzdeki dönemde, faiz indirim sürecinin üstte de vurguladığımız üzere hızlı ve istikrarlı biçimde devam etmesini arzu ediyoruz” diye konuştu.