Bugün: Temmuz 22, 2025
Temmuz 22, 2025
1 dk okuma

Haftada 4 gün çalışanların performansı artıyor

141 şirketin dahil olduğu bir araştırma maaş kaybı olmadan haftada 4 gün çalışma sistemine geçen çalışanların performanslarının arttığını ortaya çıkardı.

Avustralya, Yeni Zelanda, ABD, Kanada, İrlanda ve İngiltere’deki 141 şirkette, toplam 2 bin 896 çalışanın katılımıyla 4 günlük çalışma modeline ilişkin araştırma yapıldı.

Stres ve tükenmişlik seviyeleri azaldı

Araştırma öncesinde her şirket, üretkenliği koruyacak şekilde iş akışlarını yeniden düzenlemek üzere yaklaşık 8 hafta süreyle hazırlık yaptı.

Bu süreçte verimsiz toplantılar gibi zaman kaybına neden olan uygulamalar azaltıldı. Deneme başlamadan 2 hafta önce ve 6 ay sonra çalışanlara zihinsel sağlık ve iş tatminine yönelik aynı anketler uygulandı.

Araştırma sonunda, bu modelle çalışanların büyük kısmı iş performansının arttığını, stres ve tükenmişlik seviyelerinin azaldığını ve genel olarak kendilerini daha iyi hissettiklerini belirtti.

Memnuniyet seviyesi değişmedi

Araştırmacılar, 4 günlük çalışma sisteminin ilk baştaki etkisinin zamanla azalabileceğini düşünerek denemenin başlangıcından 12 ay sonra da veri topladı. Sonuçlar, çalışanların memnuniyet seviyesinin yüksek düzeyde kalmaya devam ettiğini gösterdi.

Araştırmacılardan Wen Fan, yaptığı açıklamada, “Çalışanlar aynı verimliliği sağlamak için daha hızlı çalıştığında iyi olma halleri kötüleşebilir diye düşündük. Ancak bulduğumuz şey, stres seviyelerinin düştüğü yönünde oldu.” ifadelerini kullandı.

Çalışmanın sonuçları “Nature Human Behaviour” dergisinde yayımlandı.

Önceki

AB-ABD ticaretinde kriz kapıda: Fiilen durma noktasına gelebilir

Sonraki

Biletini erken alan ucuza uçacak! AJet’den yurt içi ucuz bilet kampanyası

Son gönderi Blog

Don't Miss

Bakan Mehmet Fatih Kacır açıkladı: Son 23 yılda 200 bin bayan araştırmacıya 22,4 milyar TL’lik takviye sağlandı

 Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu toplantısında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı

Yapay Zekâ Uzmanları Ciddi Bir Uyarıda Bulundu: “Yapay Zekâların Ne Düşündüğünü Daima Görmeliyiz!”

OpenAI, Google DeepMind, Anthropic ve Meta'dan bilim insanları, yapay zekâya