Güney Kore’nin önde gelen kripto para borsalarından Upbit’te XRP coin işlem hacmi son 24 saatte dikkat çekici bir artış gösterdi. CoinGecko verilerine göre, XRP/KRW işlem çifti, borsadaki toplam işlem hacminin önemli bir bölümünü oluşturarak zirveye yerleşti. İşte detaylar…
XRP coin, Upbit’te zirvede
Kripto para birimleri Güney Kore’nin genç nesilleri arasında popüler yatırımlar oldu. Genel olarak, yüksek genç işsizlik oranı nedeniyle bunları finansal güvenliğe alternatif bir yol, siyasi belirsizlikler altında mali durumları hakkında daha güvenli hissetmenin bir yolu ve elektronik ödeme sistemlerine aşina oldukları için görüyorlar. Dolayısıyla, Güney Kore merkezli kripto para platformlarında hangi coinlerin popüler olduğu da merak edilmekte.
4 Ocak tarihli CoinGecko verilerine göre, son 24 saatte Upbit borsasının işlem hacmi 4,926 milyar dolara ulaştı. Kore wonu piyasasında XRP/KRW işlem çifti, hacmin %12,26’sını oluşturarak birinci sırada yer aldı. Diğer öne çıkan işlem çiftleri ise şöyle: DOGE (%10,96), AGLD (%9,34) ve UXLINK (%7,29).
Güney Koreli “kripto çöküş kralı” ABD’ye gidiyor
Bu sırada, Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz gibi Güney Kore’deki kripto para şirketleri de dikkat çekiyor. Bilindiği gibi, milyarlarca yatırıma rağmen, TerraUSD ve Luna Mayıs 2022’de ölüm sarmalına girdi. Bitcoin de dahil olmak üzere diğer büyük kripto para birimlerinde bir satışı tetikledi. Eylül 2022’de Interpol, Kwon’un tutuklanması için bir “kırmızı bülten” emri çıkardı. İşi çökmeden önce Singapur’daydı ve Karadağ’da yakalanmadan önce Sırbistan’a kaçtı. Kwon, Mart 2023’te Karadağ’ın başkentindeki Podgorica Havalimanı’nda Dubai’ye giden bir uçağa binmeye çalışırken tutuklandı. Haziran 2023’te Karadağ’da resmi belgede sahtecilik yapmaktan suçlu bulunarak dört ay hapse mahkum edildi. Terraform Labs’ın eski finans sorumlusu Hon Chang-joon, dolandırıcılık suçlamasıyla Karadağ’da dört ay hapis yattıktan sonra Şubat ayında Güney Kore’ye iade edildi.
Şimdi, Güney Koreli kripto para girişimcisi Do Kwon, iki tokenin (TerraUSD ve Luna tokenleri) çöküşü nedeniyle Karadağ’dan ABD’ye iade oldu. ABD ve Güney Kore aylardır Kwon’un iadesini istiyor ve yatırımcılardan yaklaşık 40 milyar dolar batıran ve küresel kripto piyasalarını sarsan tokenlerin arkasındaki şirketin başarısızlığına dolandırıcılığın yol açtığını iddia ediyor. Karadağ’ın ABD ya da Güney Kore ile suçluların iadesi anlaşması bulunmamakta. Dolayısıyla, konunun mahkemelerde ele alınması gerekiyordu. Karar, 18 ayı aşkın bir süredir devam eden karar ve bozma süreçlerine son noktayı koydu. Kwon’un hem Güney Kore’ye hem de Amerika Birleşik Devletleri’ne iade edilmeye rıza gösterdiği belirtilmekte idi.