Güney Kore kripto para piyasası, yenilenen bir canlılık belirtisi gösteriyor… Önde gelen borsa Upbit, CoinGecko’dan alınan verilere göre son 24 saat içinde işlem hacminde %37,3’lük dramatik bir artış yaşadı. Bu önemli artış, Upbit’in 24 saatlik işlem hacmini şaşırtıcı bir şekilde 7,642 milyar dolara çıkardı. Özellikle, piyasaya yeni giren VANA coin gibi kripto paraların işlem hacminin artışına katkıda bulunması dikkat çekti. İşte detaylar…
Güney Kore’de VANA coin ve diğer kriptolar gündemde
XRP, Kore wonu (KRW) karşısında işlemlere öncülük ederek piyasanın önemli bir bölümünü ele geçirdi. Ancak, diğer kripto para birimleri de bu etkileyici artışa katkıda bulundu. MOCA, BTC, UXLINK, ENS ve VANA gibi kripto para birimleri de artan işlem aktivitesi gördü. Upbit’teki bu ani işlem hacmi akışı, piyasa güveni, Güney Kore’deki son düzenleyici gelişmeler veya hatta belirli projeler etrafında artan medya ilgisi dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlanmakta.
Güney Kore’de kripto paralar oldukça popüler
Geçtiğimiz günlerde sıkı yönetime beş saatliğine geçen Güney Kore’de, kripto paralar epey popüler. Bloomberg yazarı Sidharta Shukla, konuya yönelik paylaştığı bir yazıda, konuya değinmişti. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un ülkedeki siyasi bir anlaşmazlığın ortasında sıkıyönetim ilan etmesi, kısa bir süre için kripto piyasaları da dahil olmak üzere dünyayı şok etti. Haberlere verilen piyasa tepkisi Kore borsalarında çok daha abartılıydı. ABD dolarına sabitli stablecoin Tether karşısında Bitcoin fiyatı 75 bin dolar seviyelerinde idi.. Aynı zamanda küresel borsalardaki Bitcoin fiyatı Bloomberg 93.600 doalr civarında işlem görüyordu.
Kısa süreli de olsa bu düşüş ilk bakışta göründüğünden daha kayda değerdi: Asya para birimleri ve borsalarını kasıp kavuran sözde “Trump ticareti”, Güney Koreli yatırımcıları giderek daha fazla dalgalı kripto para birimlerine sığınmaya itti. Yüksek riskli ve yüksek getirili ürünlere olan düşkünlükleriyle tanınan Güney Koreli yatırımcılar, Donald Trump’ın seçim zaferinden bu yana kripto token hacimlerini ülkenin gösterge Kospi hisse senedi endeksinden daha yüksek seviyelere taşıdı.
Yani Güney Koreliler, 2022’de başlayan kripto kışı gibi piyasa çalkantılarına rağmen kripto varlık sınıfına bağlı kaldılar. Bugün 7 milyondan fazla Koreli – nüfusun neredeyse %15’i – bir kripto borsasında işlem yapmak üzere kayıtlı. Bu ilgi yeni değil, zira pek çok Koreli Bitcoin’in son beş yılda %1,200’den fazla yükselişinden cömertçe faydalandı. Böylece Kospi’nin %20’lik getirisini çok geride bıraktı.