Bugün: Aralık 28, 2024
Aralık 27, 2024
4 dk. okuma

Gaziantep’te umutlar 2025 yılına kaldı

Güneş DOĞDU SOYLU

Gaziantep Sanayi Oda­sı ve Gaziantep Ticaret Odası Başkanları yı­lın son meclis toplantılarında 2024 yılının ülke ve Gaziantep açısından değerlendirmesini yapıp, 2025 yılı beklentilerini ve gündemdeki konuları değer­lendirdiler. Dünya, ülke ve böl­gesel sorunlar nedeniyle 2024 yılından umduğunu bulma­yan Gaziantepliler, 2025 yılın­dan da pek umutlu değil. Gazi­antepli yetkililer, 2025 yılının daha iyi geçmesi için bölgesel, sektörel bazı desteklere ihtiyaç duyulduğunu ifade ettiler.

Ülkemizde artan girdi mali­yetleri nedeniyle Gaziantep’in de söz sahibi olduğu tekstil, konfeksiyon, ayakkabı gibi sek­törlerde üretimin Uzak Doğu ülkelerine kaymaya başladığı­na değinen Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, yeni yılda Gaziantep’i en faz­la etkileyecek konulardan biri­nin de Suriye’de başlayan yeni süreç ile özellikle emek yoğun sektörlerde işçi kayıpları ya­şanmasının olduğunu belirtti.

GSYH 2023 yılı verilerini yo­rumlayan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldı­rım, Gaziantep’in, bölgedeki en büyük ekonomilerden biri ol­masına rağmen yüzde 1,4, Kah­ramanmaraş yüzde 2 küçülür­ken depremden etkilenen di­ğer 9 ilin büyüdüğüne dikkat çekerek bunun nedeninin ise deprem sonrası verilen destek­lerin dengesiz dağıtımından kaynaklı olduğunu aktardı.

“Suriyelilerin dönüşüyle sorun yaşayabiliriz ama aşarız”

Yüksek maliyetler sebebiy­le sektörel rekabette güç kay­betmeye başladıklarını dile ge­tiren Ünverdi, “Ülkemizde ar­tan girdi maliyetleri nedeniyle sanayicilerimiz ve ihracatçı­larımız zorluk yaşarken; teks­til, konfeksiyon, ayakkabı gibi sektörlerimizde üretim uzak doğu ülkelerine kayıyor.

Küre­sel jeopolitikte ve piyasalarda ocak ayı biraz daha belirleyi­ci olacak. ABD’de Trump hü­kümetinin görevi devralması­nın ardından ithalatta gümrük vergilerini artırmaya yönelik açıklamalarını hayata geçir­mesi halinde yeni yılda ulusla­rarası ticarette yeni bir döne­me geçilecek. Küresel ticaret­te daralma ile birlikte ülkemiz adına zorluklar ve yeni fırsat­ları beraberinde getirmesi de olası görünüyor.

Gaziantep olarak en fazla etkileneceği­miz konulardan birisi de Suri­ye’de başlayan yeni dönem ve şehrimizdeki Suriyelilerin geri dönüşleridir. İlerleyen süreç­te özellikle emek yoğun sek­törlerde işçi kayıpları sebe­biyle sıkıtılar yaşanabilir ama biz bunu bir süre sonra aşarız. Gaziantep sanayisi Suriyeliler gelmeden önce de vardı, onlar ülkelerine döndüğünde de yo­luna devam edecektir’’ şeklin­de konuştu.

“Kamu’da tasarruf tedbirlerini daha net görmek istiyoruz”

2025 yılı beklentilerine de değinen Ünverdi, “Politika fa­izinde indirimler gerçekleş­se de sıkılaştırma devam ede­cek. 2025 yılında yine zorlan­maya devam edeceğiz ancak, yıl sonuna doğru bir toparlan­ma olmasını umut ediyoruz. Bu noktada özel sektörün özveri ve yaşadığı zorluklar karşısın­da kamu tarafında da tasarruf tedbirlerinin daha net görmek istiyoruz. Enflasyon ve kur ara­sında açılan makasın dikkate alınarak döviz kurunun reka­betçi hale gelmesi gerekiyor. Ticari kredilerin bir an önce maliyetlerinin düşürülmesi ve ulaşılabilir olması öncelik­li beklentilerimiz arasında yer alıyor’’ diye konuştu.

“En büyük hasarı Gaziantep ve Kahramanmaraş aldı”

Gaziantep Ticaret Odasının (GTO) aralık ayı faaliyetleri hakkında meclis üyelerini bil­gilendiren GTO Yönetim Ku­rulu Başkanı Tuncay Yıldırım, önemli veriler de paylaştığı ko­nuşmasında 2024 yılının, hem ekonomik hem de toplumsal anlamda acı dolu 2023 yılının yaralarını sarmaya çalıştıkları bir yıl olduğunu söyledi.

Yaraların tam olarak sarıla­madığını, bölge ekonomisinin tam olarak toparlanamadığı­nı belirten Yıldırım, TÜİK ta­rafından açıklanan “İl Bazın­da 2023 yılı Gayrisafi Yurt İçi Hasıla” verilerini değerlendir­di: “Depremin üzerine enflas­yonist baskı, jeopolotik tansi­yonun yüksekliği de eklenin­ce 2024 yılında yaralar daha da derinleşti ve toparlanma daha da zorlaştı. Bunu büyüme ra­kamlarından da görüyoruz.

Bu verilere göre depremin Gazi­antep ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisi çok net görülü­yor aslında. Verileri tek cümle ile özetlersek: 6 Şubat Deprem­lerinden en büyük ekonomik hasarı bölgenin en önemli iki sanayi kenti Gaziantep ve Kah­ramanmaraş almıştır.”

“Dramatik düşüş, desteklerin dengesiz dağıtımını ortaya koydu”

GSYH 2023 yılı verilerinde, depremin etkilerinin ve sonra­sında sağlanan desteklerin il­ler arasındaki farklılıklarının açıkça görüldüğünü vurgula­yan Başkan Yıldırım, şöyle de­vam etti: “Gaziantep, bölgede­ki en büyük ekonomilerden bi­ri olmasına rağmen yüzde 1,4, Kahramanmaraş ise yüzde 2 küçülmüş. Diğer 9 il ise büyü­müş.

Hatta Hatay dışında hepsi Türkiye ortalamasının üzerin­de büyümüş. Tabi burada dep­rem sonrası yeniden yapılan­ma sürecinde inşaat sektörüne yönelen yatırımların ve bu ille­re yapılan kaynak aktarımları­nın etkisi büyük. GSYH İktisa­di faaliyet kolları bazında ince­lendiğinde; şehrimizin sanayi sektöründe yüzde 9,4, imalat­ta yüzde 10,1 daraldığını görü­yoruz.

Genel sektörler topla­mında ise yüzde 1,9 küçülme var. 2023 yılındaki bu drama­tik düşüş, depremin doğrudan etkilerinin ötesinde, bölgedeki sanayi altyapısının aldığı dar­beyi ve toparlanma sürecinde desteklerin dengesiz dağıtımı­nı açıkça ortaya koyuyor. Ga­ziantep gibi bölgesel sanayinin bel kemiği olan şehirlerin to­parlanma sürecinde destek­lenmesi, yalnızca bu şehirlerin değil, bölgenin ekonomik can­lanması açısından kritik önem taşıdığını defaatle dile getirdik. Deprem sonrası toparlanma ve destek süreçlerinin daha den­geli planlanması gerektiği, Ga­ziantep özelinde bir kez daha netleşiyor.”

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Önceki

Dokunduğu bayan girişimcileri sekiz yılda ‘3 bin kat’ büyüttü

Sonraki

Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Egeyapı Avrupa Gayrimenkul halka arz oluyor

Son gönderi Blog

Don't Miss

TÜİK açıkladı: En fazla kar da en fazla eşitsizlik de burada

TÜİK gelir dağılımı istatistiklerini yayınladı. 2023 yılı verilerine dayanan Gelir

Brent petrol güne yükselişle başladı! Varil fiyatı 72,74 dolar

ABD'de açıklanan ekonomik veriler ve Çin'de ekonomiyi hareketlendirmesi beklenen hükümet