Bugün: Aralık 24, 2024
Kasım 9, 2024
2 dk. okuma

EGİAD: Genç nüfusumuzu konutlara mahkûm etmek toplum için sorun

Özlem SARSIN

TÜİK istatistiklerine göre, 15- 29 yaş grubundaki NEET genç­lerin oranının 2022 yılı itibarıyla İzmir’de yüzde 23,8 seviyesinde olması, konuya ilişkin yerel dü­zeyde de önlem alınması gerekti­ğini gösterdiğini ifade eden Ege Genç İş İnsanları Derneği Yöne­tim Kurulu Başkanı Alp Avni Yel­kenbiçer, İzmirli gençlerin işgücü piyasasına daha fazla katılmasını teşvik etmeyi amaçlayan politi­ka tedbirlerinin tasarlanması ve uygulanmasına daha aktif şekilde dahil olma amacı ile NEET rapo­ru hazırladıklarını söyledi.

NEET raporunu düzenlenen basın toplantısı ile duyuran Ege Genç İş İnsanları Derneği Yöne­tim Kurulu Başkanı Alp Avni Yel­kenbiçer, NEET gençlerin istih­dam dışında kalmasının, ekono­mik büyümeyi olumsuz yönde etkilediğini, toplumsal eşitsizliği ve sosyal istikrarsızlığı artırdığını belirterek, “Günümüzde genç iş­sizliği sorunu hem dünyanın hem de Türkiye’nin en temel problem­lerinden birisi olarak kabul edil­miş ve bu alanda pek çok politika uygulanmaya başlanmıştır.

Yerel düzeyde politika önerileri geliş­tirme ve etkili çözümler sunma hedefiyle gerçekleştirdiğimiz ça­lışmamız, NEET gençlerin yaşa­dığı zorluklara doğrudan odakla­narak toplumda sosyal adaletin ve fırsat eşitliğinin sağlanmasına da katkıda bulunmayı amaçlamak­tadır. Gençlerimizin iş hayatına katılımını zorlaştıran önemli bir faktör de eğitim-istihdam uyum­suzluğudur. Eğitim sistemimizin iş dünyasının dinamiklerine uy­gun hale getirilmesi, NEET genç­lerin iş hayatında kendilerine ka­lıcı yer edinmelerini kolaylaştı­racaktır. Ayrıca gençlerin işgücü piyasasına katılımını destekleye­cek ve sürdürülebilir sosyal gü­venlik çözümleri üretecek politi­kaların geliştirilmesi bu nedenle büyük önem taşıyor” dedi.

“Karşılık bulabileceğini düşünüyoruz”

Lansmanla ilgili açıklama ya­pan EGİAD Yönetim Kurulu Baş­kanı Alp Avni Yelkenbiçer, “Ül­kemiz maalesef OECD ülkeleri arasında yüzde 28 ile ev gençleri sıralamasında en üstte. Sürekli övündüğümüz genç nüfusu evlere mahkûm etmemiz hem iş dünyası hem de toplum için bir problem ol­duğunu düşünüyoruz. Bu yüzden de aslında bir çözüm arayışı içeri­sindeyiz. Bu raporumuzun da bu yüzden çok değerli olduğunu dü­şünüyoruz. Dünyadaki iyi örnek­leri içeren, Türkiye’nin durum tes­pitini yapan, İzmir’in durum tes­pitini yapan ve İzmir için politika önerileri içeren bir rapor olduğu için oldukça değerli.

Yerel yöneti­mimiz ve merkezi hükümetimiz­de de karşılık bulabileceğini düşü­nüyoruz” açıklamasına yer verdi. Toplantıda sunum gerçekleştiren Doç. Dr. Işıl Kurnaz ise, “Bizim ilk kez birincil olarak ele aldığımız bir konu ve NEET gençler ulusal is­tihdam stratejimizde de bir baş­lık haline geldi. Ne eğitimde ne istihdamda olan gençler bir ülke için atalet problemi. Türkiye de bu yönde önemli bir mücadele sürdü­rüyor. Ancak uluslararası düzeyde karşılaştığımız zaman hala oran­larımız yüksek. Bugün de bunu bir sivil toplum kuruluşu bakışıyla ele almaya çalışacağız” dedi.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Önceki

Alman Başbakan Scholz koalisyon ortağı FDP’nin lideri Maliye Bakanı Lindner’i görevden aldı

Sonraki

Binance, XRP ve DOGE için Muştuyu Verdi: Mükafatlar de Olacak!

Son gönderi Blog

Don't Miss

Performans gerekçesiyle işten çıkarma zorlaşıyor

İşçinin performans düşüklüğü nedeniyle işçten çıkarılması her zaman haklı nedenlerle

Togg’da amaç Avrupa’nın ‘en pak tesisi’ olmak!

Togg CEO’su Gürcan Karakaş, mobilite ekosistemlerini sürdürülebilirlik ilkesi etrafında tasarladıklarını