Ege İhracatçı Birlikleri’nin Afrika ülkelerine ihracatı 2024 yılı sonunda yüzde 7’lik artışla 1 milyar 375 milyon dolardan 1 milyar 466 milyon dolara çıkmıştı. Egeli ihracatçılar 2025 yılının ilk yarısındaki ihracat artış hızını korudukları takdirde Afrika’ya ihracatta 2025 yılı sonunda 2 milyar dolar seviyesine ulaşabileceklerinin sinyalini verdiler.
Hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü ihracatta zirvede
2025 yılının ilk yarısında Afrika’ya en çok ihracatı Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yaptı. 2024 yılının ocak – haziran döneminde Afrika’ya 198 milyon dolarlık ihracat yapan EHBYMİB, 2025 yılının ilk yarısında ihracatını yüzde 30’luk artışla 257 milyon dolara taşıdı.
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği ise Afrika ülkelerine ihracatını yüzde 127’lik sıçramayla 102 milyon dolardan 232 milyon dolara ilerletti.
Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Afrika’ya 75 milyon dolarlık ihracatla en çok ihracat yapan üçüncü sektör olarak listeye adını yazdırdı.
Kuzey Afrika ülkeleri öne çıktı
Ege İhracatçı Birlikleri’nden Afrika kıtasına yapılan ihracatta Fas 200 milyon dolarlık tutarla ilk sırada yer aldı. 2024 yılının ilk yarısında EİB üyelerinden 91,8 milyon dolarlık ithalat yapan Fas 2025 yılının aynı döneminde talebini yüzde 118 artırdı. Fas bu talep artışıyla EİB’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında 26. sıradan 13. basamağa çıktı.
Fas’a ihracatta aslan payını çelik sektörü aldı. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin Fas’a çelik ihracatı yüzde 309’luk rekor artışla 34 milyon dolardan 140 milyon dolara çıktı. Çelik sektörünü 15 milyon dolarlık ihracatla Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği izledi. Mısır’a ihracat yüzde 40’lık artışla 121 milyon dolardan 169 milyon dolara ilerledi.
Egeli çelik ihracatçıları Mısır’a ihracatlarını yüzde 53’lük artışla 30 milyon dolardan 46 milyon dolara çıkardılar. Ege Bölgesi’nden Mısır’a kimyevi maddeler ihracatı yüzde 94’lük artışla 18,6 milyon dolardan 36 milyon dolara ilerledi. Tekstil sektörünün ihracatıysa yüzde 200’lük sıçramayla 3,8 milyon dolardan 11,6 milyon dolara yükseldi.
Ege İhracatçı Birlikleri’nden bir başka Kuzey Afrika ülkesi Cezayir’e yapılan ihracat yüzde 28’lik gelişimle 119 milyon dolardan 152 milyon dolara çıktı.
Cezayir’e ihracatı 110 milyon dolarlık tutarla Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği domine etti. Cezayir, EHBYMİB’in ihracat yaptığı ülkeler listesinde de zirvede yer almayı başardı. Ege Bölgesi’ndeki kimya ihracatçıları 2024 yılının ilk yarısında Cezayir’e 4 milyon dolar olan ihracatlarını yüzde 255’lik artışla 14,5 milyon dolara yükselttiler.
Afrika’nın ihracat pazarında ağırlığını artırdığını söyleyen Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Afrika’ya ihracatın yüzde 30 artarak 198 milyon dolardan 257 milyon dolara yükseldiğini kaydetti. Öztürk, “2025 yılı sonunda Afrika’ya ihracatta 500 milyon doları geçeceğimize inanıyoruz. İhracatımızda öne çıkan ürünler bitkisel yağlar ve hayvansal yemler oldu. 2025 yılının ilk yarısında en çok ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasındaki Cezayir, Libya ve Cibuti Afrika ülkeleri. Afrika’nın artan nüfusu ve gıda talebi, Türkiye için önemli bir ihracat potansiyeli sunuyor.”
“Hedefimiz ihracatımızı tüm Afrika’ya yaymak”
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan ise, “Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 127’lik artışla 102 milyon dolardan 232 milyon dolara ilerledi. Afrika ülkeleri 2024 yılının ocak – haziran döneminde ihracatımızdan yüzde 8,5 pay alırken, 2025 yılının ilk yarısında yüzde 18 pay alır hale geldi. Kuzey Afrika ülkeleri uzun yıllardır geleneksel pazarlarımızdandır. İhraç pazarlarımızı çeşitlendirmek ve ihracatımızı daha da artırmak için tüm Afrika ülkelerine yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu bağlamda 2025 yılı sonunda Afrika’ya 500 milyon dolara yakın bir ihracat hedefliyoruz” dedi.
“Ticaret heyetlerimizin meyvelerini topluyoruz”
Kıtaya gerçekleştirilen ticaret heyetlerinin önemine değinen Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, “Afrika kıtasına ihracatımızı artırmak için sektörel ticaret heyetleri düzenliyoruz. Türk şirketlerimizin Fas’ta çeşitli yatırımları var. İnşaat, enerji, lojistik ve turizm sektörlerinde Türk firmalarının önemli projeleri bulunuyor. Fas’ta çok sayıda Türk mobilya firmamız mağazalar açtı ve o coğrafyada Türk mobilya ihracatçıları İspanya, İtalya ve Fransa’yı geride bıraktı. Afrika’ya yönelik düzenlediğimiz sektörel ticaret heyetlerinin meyvelerini topluyoruz” diye konuştu