Hafize Gaye Erkan yönetimindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ilk para politikası toplantısını dün gerçekleştirdi. TCMB’nin 27 ay sonra ilk kez faiz artışına gitmesinin ardından dolar kuru yukarı yönlü harekete geçti. Merkez Bankası, %8,50 olan politika faizini geçtiğimiz gün 650 bp arttırarak %15,00 seviyesine yükseltti.
Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçiminin ardından yeni ekonomi yönetimi dolar kurunu 20,00 seviyesinde devraldı. 29 Mayıs-9 Haziran sürecinde Amerikan Doları TL karşısında %18 değer kazandı. Yükselişin ardından döviz piyasasına yeniden durgunluk hakim olmuştu.
Ancak Merkez Bankası’nın ilk toplantısının sona ermesiyle birlikte yaklaşık 10 gündür 23,40-23,60 aralığında sıkışan Dolar/TL paritesi yukarı hareketine devam etti. Faiz kararının açıklandığı 22 Haziran 14.00’dan itibaren hareketlenen parite bugün sabaha karşı 25.46 seviyesini gördü. Ancak an itibariyle kur 25.20 civarında denge arıyor.
Faizler Artmaya Devam Edecek Mi?
Uzun süre ardından para politikasında değişikliğe giden yeni TCMB yönetimi enflasyona karşı daha duyarlı davranıyor. İlk toplantıdaki faiz artış beklentisi olan %20 seviyesi karşılanmasa da yetkililer orta vadede %5 enflasyon hedefine vurgu yaptı. Merkez Bankası, enflasyonda görünür bir iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaşmanın devam edeceğini belirtti. Bu açıkllama önümüzdeki dönemde faiz artışının devam edeceği anlamına geliyor.

Dolar Kurunun Adil Değeri
Yaklaşık 1 senedir dövizi kontrol altında tutmaya çalışan eski ekonomi yönetiminin aldığı kararlar tartışma konusu olmaya devam ediyor. Düşük faiz politikasının yanında enflasyon karşısında Türk Lirası’nın aşırı değerli olduğunu düşünen finans çevreleri bu konuda uzun süre boyunca eleştirisini dile getirdi.
Yeni ekonomi yönetimi ise Dünya’da uygulanan politikalara daha yakın bir çizgide bulunuyor. Enflasyonla mücadele konusunda Şimşek yönetimi öngörülebilir ve sürdürülebilir bir patika izlemek istiyor.
Geçtiğimiz haftalarda analizini paylaşan yabancı kurumların geneli Dolar/TL paritesinin adil değerini 25-27 aralığında tespit etti. İhracatçı iş insanları da rekabet etmek için benzer seviyelerde bir kur talep ediyor.
Ancak müdahaleden tamamen azade bir döviz politikası başka sorunlara yol açabilir. Dolar/TL paritesinde gerçekleşen yukarı hareketler Kur Korumalı Mevduat’ın hazineye olan maliyetini önemli ölçüde arttırıyor. BDDK’nın son açıkladığı veriye göre KKM’de 2 trilyon 628 milyar TL bulunuyor.