Çin, tüketici talebi ve merkez bankası alımlarıyla yılın ilk yarısında altının rekor seviyelere çıkmasını destekledi. Bu bağlamda Çin, 2024 yılında altın piyasasında önemli bir rol oynadı. Yeni yıla bakarken bir araştırma şirketi Çin’in altın talebinin 2025 yılına kadar güçlü kalmasını bekliyor. Ayrıca, fiyatlar için kritik destek sağlayacağını öngörüyor.
Altın için güvenli liman talebini artacak!
Capital Economics’te İklim ve Emtia Ekonomisti Yardımcısı Hamad Hussain, yumuşak ekonomik faaliyetlerin ve zayıf renminbinin önümüzdeki yıl Çin’de altın talebini artıracağını söylüyor. Ekonomist, yakın tarihli bir araştırma notunda, şu hususların altını çiziyor:
Çin’in emlak sektörünün ağır çekim çöküşünün ekonomik büyüme için büyük bir engel olacağını ve altına yönelik güvenli liman talebini artıracağını düşünüyoruz. Ayrıca, emlak krizinin kötüleşmesi de altının diğer varlıklara kıyasla bir yatırım olarak göreli cazibesini artıracaktır.
“Çinli tüketiciler için tüm yolların altına çıkıyor!”
Hussain, Çinli tüketiciler için “tüm yolların altına çıktığını” da sözlerine ekliyor. Sarı metal, Çinli yatırımcılar ve tüketiciler arasında her zaman önemli bir varlık oldu. Bununla birlikte, birçok analist hükümetin Çin ekonomisini önemli niceliksel gevşeme önlemleriyle desteklemesi beklendiğinden talepte aşağı yönlü risklerin arttığını düşünüyor. Ancak Hussain, Çin’in teşvik önlemlerinin beklentilerin çok altında kaldığını belirtiyor. Ayrıca, bunun altın piyasasında yeni bir ivme yaratması gerektiğini kaydediyor. Çin hükümeti ekonomisine güven aşılamakta başarısız oldu. Ancak, bununla kalmadı, Hussain aynı zamanda Çin mallarına önemli gümrük vergileri uygulamakla tehdit eden yeni Başkan Donald Trump’ın artan tehdidine de dikkat çekiyor. İngiliz araştırma şirketi bu ortamın renminbiyi zayıflatmasını da bekliyor.
Şimdi renminbinin tarifelerin etkisini kısmen dengelemek için yaklaşık %10 değer kaybedeceğini düşünüyoruz. Para biriminin 2006’dan bu yana en zayıf seviyesine gerilemesi Çin’de altın satın alma maliyetini önemli ölçüde artıracak olsa da, altının güvenli liman olarak algılanması, renminbi zayıfladıkça altın ithalatının artma eğiliminde olduğu anlamına geliyor.
PBOC, Kasım ayında altın alımına yeniden başladı!
Ancak tüketici talebi külçe altın için madalyonun sadece bir yüzü. Capital Economics ayrıca Çin Merkez Bankası’nın altın almaya devam edeceğini öngörüyor. Ayrıca, ABD dolarından uzaklaşacağını tahmin ediyor. Ay başında yayınlanan güncellenmiş rezerv verileri, PBOC’nin Kasım ayında beş ton altın satın aldığını gösterdi. Bazı analistler bunu önemsiz bir alım olarak değerlendirdi. Ancak altı aylık bir aradan sonra merkez bankasının altınla ilgilenmeye devam ettiğini gösteriyor. Hussain, şu değerlendirmeyi yapıyor:
Çin merkez bankası (PBOC) 3 trilyon dolarlık rezerv stokunu altına yönlendirmeye devam edecek. Altın, toplam rezervlerin yalnızca %5’ini oluşturuyor, bu oran BoE ya da ECB bir yana Hindistan merkez bankasından (%9,3) bile daha az. Altı aylık bir aranın ardından, 2022’den bu yana diğer tüm merkez bankalarının iki katından fazla altın satın alan PBOC, Kasım ayında altın alımına yeniden başladı.
Altın fiyatları 2025 sonunda bu seviyelere ulaşır!
Hussain, Çin’den gelen güçlü taleple birlikte altının geleneksel engelleri olan yüksek tahvil getirileri ve güçlenen ABD dolarına meydan okumaya devam etmesini bekliyor. Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere Fed’in gelecek yıl sadece iki faiz indirimi yapacağına dair beklentiler artıyor. Bu da yüksek getirileri ve ABD dolarındaki dirençli gücü destekleyecek. Buradan hareketle, şu açıklamayı yapıyor:
Genel olarak, gelecek yıl ABD dolarının güçlenmesini ve Hazine getirilerinin yükselmesini beklerken, bu durum tipik olarak daha düşük altın fiyatlarına işaret edecek olsa da, diğer geleneksel olmayan etkenlerin yanı sıra güçlü Çin talebinin desteğinin, altın fiyatlarının 2025 sonunda 2.750 dolara ulaşmasıyla sonuçlanacağını düşünüyoruz.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!