Bitcoin fiyatı, kısa bir süre 92.500 doların altına düştükten sonra 94.000 doların üzerine çıktı. Bununla birlikte, yükseliş ivmesini korumakta zorluk yaşıyor. Birçok kişi şimdi bu belirsiz hareketi ve bundan sonra neler olacağını sorguluyor. Piyasadaki belirsizliğin ortasında, Real Vision’ın kurucusu Raoul Pal, yakın tarihli bir podcast’te “Muz bölgesi” kavramı hakkında konuştu. CEO ayrıca “hala Muz Bölgesi’ndeyiz” diye yazdı.
Makro Guru’nun teorisi olan ‘Banana Zone’ nedir?
Raoul Pal, Banana Zone’u Bitcoin’in piyasa döngüleri içinde geçirdiği bir dizi aşama olarak açıklıyor. İlk aşama, Bitcoin’in 50.000 dolardan 100.000 dolara yükseldiği dönemde gördüğümüz gibi, tipik olarak fiyatta hızlı bir yükselişi içeriyor. Böylesine keskin bir artışın ardından piyasa düzeltme eğilimine giriyor. Böylece, yatırımcılar arasında paniğe neden oluyor. Ancak bu düzeltme döngünün normal bir parçası. Ayrıca, kısa vadede endişe verici görünse de genellikle bir sonraki aşamadan önce geliyor. Bir sonraki aşama ise altseason.
Bitcoin fiyatı için Muz Bölgesinin aşamaları!
1. İlk Dalgalanma
İlk aşamada, Bitcoin fiyatı keskin bir artışa tanık olur. Ayrıca bu, genellikle piyasada heyecana neden olur. Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere Bitcoin 100.000 dolara ulaştığında da böyle oldu. Bu, genellikle bir coşku hissi yaratan agresif bir fiyat hareketi dönemidir.
2. Düzeltme Aşaması
İlk dalgalanmanın ardından Bitcoin fiyatı tipik olarak fiyatının konsolide olduğu ya da hafifçe düştüğü bir düzeltme aşamasına girer. Bu aşamada yatırımcılar rallinin uzun ömürlü olup olmayacağı konusunda endişelenir. Bu yüzden, piyasada genellikle korku ve belirsizlik hakimdir.
3. Altseason
Düzeltme aşaması istikrar kazandığında, bir sonraki aşama altcoinlerin Bitcoin’den daha iyi performans gösterme eğiliminde olduğu altseason aşamasıdır. Bu dönemde birçok kripto para birimi kazanç elde eder. Ayıca, “her coin para kazanabilir” hissi oluşur. Pal, bu aşamanın genellikle Nisan ayına kadar sürdüğünü söylüyor. Ayrıca, altcoinler baskın olsa da Bitcoin’in piyasanın önemli bir parçası olmaya devam ettiğini belirtiyor.
Peki piyasada şimdi ne oluyor?
Piyasanın zirveye ulaşıp ulaşmadığı konusunda pek çok spekülasyon var. Birçok kişi piyasanın çökmek üzere olduğundan ya da Bitcoin’in 75.000 dolara kadar düşebileceğinden korkuyor. Ancak Pal, bu endişelerin çoğunun abartılı olduğunu öne sürüyor.
Bitcoin’in benzer bir kurulum yaşadığı 2017 döngüsüyle paralellikler kuruyor. O dönemde piyasa, ABD dolarının gücü ve Başkan Trump’ın liderliğindeki jeopolitik gerilimler gibi dış faktörlerden oldukça etkilenmişti. Ancak bu sorunlara rağmen Bitcoin fiyatı, zayıflayan dolar ve küresel likidite değişikliklerinin de yardımıyla yüseldi. Pal, mevcut piyasanın da benzer bir model izlediğinden emin.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!