Japonyalı bir amatör gökbilimci, meteor olduğu düşünülen ve muhtemelen “Geminidler”den biri olan bilinmeyen bir cismin Ay’a çarptığı anı görüntüledi.
İlk kez 1800’lü yılların ortalarında gökyüzümüzde gözlemlenen Geminidler, kuyrukluyıldız özellikleri gösteren bir asteroitten kaynaklanan sıra dışı bir meteor yağmuru olarak tanımlanabilir. Serena Whitfield’in kısa bir süre önce yayınlanan bir NASA blog yazısında, “Geminidlere neden olan enkaz, 3200 Phaethon olarak bilinen bir asteroitte ortaya çıktı. Gökbilimciler Phaethon’u 1983’te keşfettikten sonra, asteroidin yörüngesinin Geminid meteorlarının yörüngesiyle uyum gösterdiğini fark ettiler. Bu, yıllık meteor yağmurunun kaynağının Phaethon olduğunu öneriyordu. Çoğu meteor yağmuru kuyrukluyıldızlardan kaynaklansa da, Phaethon bir kuyrukluyıldız değil, Dünya’ya yakın bir asteroit olarak sınıflandırıldı” diye açıklanıyor. Açıklama şöyle devam ediyor: “Bu sınıflandırma, Phaethon’un yörüngesi bir kuyrukluyıldızın yörüngesine benzediği ve NASA’nın STEREO uzay aracı 2009 ve 2012’de asteroidin Güneş’e en yakın yaklaşımının etrafında soluk bir kuyruk ve hızlı bir parlaklık tespit ettiği için zaman zaman sorgulandı. Sonuç olarak, bazı gökbilimciler Phaethon’dan ‘kaya kuyrukluyıldız’ olarak bahsediyor, ancak ‘aktif asteroit’ terimi daha uygun olabilir, çünkü Mars ve Jüpiter arasındaki ana asteroit kuşağında da benzer nesneler keşfedildi.”
Yıllık olarak gözlemlenen bu meteor yağmuru, 2024 yılında 4 – 20 Aralık tarihleri arasında aktif halde ve bu yılın zirve dönemi 13 – 14 Aralık tarihleri arasında gerçekleşti.
Bu meteor yağmurundaki bazı cisimlerin daha büyük ve potansiyel olarak tehlikeli olabileceği önerileri bulunsa da, atmosferimize giren meteorlar çok büyük bir oranda yanarak yok oluyorlar. Ancak, Japonya’daki Hiratsuka Şehir Müzesi’nin küratörü ve gökbilimci Daichi Fujii tarafından kameraya yakalandığı üzere, bu asteroidlerin bazıları Ay’a çarpabiliyor.
今夜はもう1つ月面衝突閃光がありました。2024年12月8日22時34分35秒に自宅から360fpsで撮影し(スロー再生)、複数台の望遠鏡で確認できました。連日明るい流星や火球が流れていますが、月面衝突閃光も続けて捉えられています。 pic.twitter.com/iHUq9EuXQg
— 藤井大地 (@dfuji1) December 8, 2024
Fujii’nin X üzerinde de paylaştığı asteroit çarpma anının muhtemelen bir Geminid olduğu düşünülüyor olsa da, zaman zaman Ay’a çarpan diğer asteroit örneklerinden biri olması da mümkün. Bu görüntünün kaynağını tam olarak belirlemek için, yapılmış diğer gözlemlerin de bulunması ve incelenmesi gerekecek.