Dünyada yaşamın ilk kez nasıl oluştuğu konusunda halen kesin bilgilere sahip değiliz. Ama bilim insanları şimdi laboratuvarlarda sentetik bir yaşam formu üretmeye çok yaklaştılar.
Avustralya’daki Macquarie Üniversitesi’nden bir ekibin liderliğindeki yeni araştırmaya göre, araştırmacılar sonunda sentetik bir mayada son kromozomu birleştirdiler. Yani bir maya geliştirmeyi başardılar.
Araştırmacılar bu çalışmayı maya üzerinde yaptılar çünkü maya ile geliştirdikleri teknik yaygın hastalıklara ve iklim değişikliklerine dayanabilecek gıda maddeleri üretme potansiyeline sahip olacak.
Bilim insanları çalışmada ilk defa bir ökaryotik genomu tam olarak inşa etmeyi başardılar. Bundan sonraki adım basit bakteri organizmalarıyla yaşamı yeniden ortaya çıkarmaya çalışmak olacak ve gelecekte daha karmaşık organizmalar oluşturacak sentetik yaşam formları geliştirmenin önü açılacak.
Yaz kış yemyeşil ormanlar
Tüm bunların gıdalar ve ikilim değişikliğiyle ne alakası var diye düşünebilirsiniz. Ama bu sayede hastalıklara daha dirençli gıdalar üreten bitkiler veya farklı iklim koşullarına dayanaklı, hızlı büyüyen, sıcağa – soğuğa dayanaklı ağaçlar gibi faydalı türler geliştirmek mümkün olabilecek.