Diş kaybetmek sinir bozucu ve masraflı bir durum. Yaşlandıkça insanlar dişlerini iyice kaybederse, diş protezleri ve implantlar gibi çözümlere yönelirler ancak bunlar hem pahalı hem yapay ve rahatsız edicidir. Hem de ne kadar sağlıklı olduğu tartışılır.
Peki ya eksik dişleri doğal olarak yeniden büyütebilseydik? Bu, Tufts Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının önderlik ettiği ve insanlarda diş rejenerasyonuna yönelik yeni bir araştırmanın konusu. Etkileyici olansa şu ki, araştırmacılar domuz denekler üzerinde insan dişleri üretmeyi başardılar. Yani hayvan deneylerinde başarı sağlanmış durumda. Bu da bir süre sonra, insanlı deneyler için izin alınabileceği anlamına geliyor.
Sıfırdan yeni diş büyütme çağına yaklaşıyoruz
Tabi araştırmada domuz kullanmanın bir sebebi var. Domuzlar, hayatları boyunca 5 set diş çıkarabiliyorlar. Dolayısıyla, kaybettikleri dişleri yeniden üretebilmek gibi bir yetenekleri var. İnsan diş hücrelerinin ekildiği domuzlar bu dişleri de üretmeyi başardılar. Bu da demek ki, insan diş hücreleri de yeniden üretmeye uygunlar. Şimdi araştırmacıların üzerinde çalışacağı detay, domuzların sıfırdan yeni diş çıkarma mekanizmasını çözmek olacak.
Çalışmalar sorunsuz ilerlerse, yakın gelecekte kaybedilen, çekilen dişler için yeni bir tedavi yöntemimiz olacak ve diş doktorlarımız çenemize yeni bir diş ekerek doğal yoldan büyümesini sağlayacak. Böylece yapay değil, kendimize ait doğal yeni dişlerimiz olacak.
Dökülen dişleri yeniden çıkartma araştırmaları aslında sadece bununla sınırlı değil. Bir süre önce, Japonya’daki Kyoto Üniversitesi Hastanesi’nde de, farklı bir sistem için insan deneylerine başlandığı duyurulmuştu.