Organik ve endemik olarak yetiştirilen tarhunu yerinde inceleyen heyet, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile DOKAP iş birliğiyle kurulan kurutma ünitesindeki tarhunları inceleyerek işe başladı. Daha sonra Yedigöze köyünde üretimi yapılan tarhun tarlaları gezilerek, üreticilerden bilgi alındı.
Bayburt tarhunu kilo ve ton sınırı olmadan ABD’ye ihraç edilecek
Firma ile Bayburtlu üreticiler arasında ihracat ağı kurulması yönünde önemli görüşmeler gerçekleştirildi. İlerleyen günlerde anlaşma imzalanarak, coğrafi işaretli meşhur Bayburt tarhunu kilo ve ton sınırı olmadan Amerika’ya ihraç edilecek.
Bayburt’ta yetişen tüm tarhuna talip olan Kevin John Lindseth, Bayburt’a ilk kez tarhun için geldiğini, tarhunun organik tarım uygulamalarıyla yetiştirildiği söyleyerek, “Buraya, en kaliteli tarhunu görmek için geldim. Organik üretimi inceledim ve çok doğal bir yetiştiricilik gördüm. Biz dünya üzerindeki en iyi kaliteyi hedefliyoruz ve bunun için Bayburt’ta bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Uluslararası bir marka haline gelecek
Yedigöze köyünde tarhun yetiştiriciliği yapan yerel üreticiler ise Bayburt tarhununun ülke sınırları dışında da adını duyuracağını ve tarhunun uluslararası bir marka haline geleceğini belirtti. İlerleyen günlerde yapılacak anlaşma ile Bayburt tarhununun Amerika’ya ihraç edilmesi bekleniyor. Bu anlaşmanın, coğrafi işaretli Bayburt tarhununun uluslararası alanda tanınmasına önemli katkı sağlaması öngörülüyor.
Tarhun tarlalarında yapılan incelemelerde Kevin John Lindseth’e Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürü Selami Ersen, İl Müdür Yardımcısı Abdurrahman Müftüoğlu, Koordinasyon Tarımsal Veriler Şube Müdür Vekili Diler Atayeter eşlik etti.