Bugün: Aralık 28, 2024
Aralık 28, 2024
1 dk okuma

Altın sanılan taş, 4.6 milyar yaşında farklı bir şey ortaya çıktı

2015 yılında Avustralyalı maden arayıcısı David Hole, Melbourne yakınlarındaki Maryborough Bölge Parkı’nda metal dedektörüyle altın arıyordu. Bu, maden arayıcısı için alışılmadık bir gezi olmasa da keşfettiği şey öyleydi. O sırada altın külçesi olduğundan şüphelendiği alışılmadık derecede ağır, kırmızımsı bir kaya çıkardı.

Kayayı eve götürdü ve onu kırmak için her şeyi denedi. Testereler, çekiçler, hatta asit… Ama hiçbir şey işe yaramadı. Yıllar sonra, kayayı tanımlamaları için Melbourne Müzesi’ne götürdü. Jeologolar, bu “kayanın” aslında kaya olmadığını, 4,6 milyar yaşında nadir bir meteor olduğunu ortaya çıkardılar. Üstelik değeri için herhangi bir miktar biçilemiyor.

Bulunduğu parkın adını taşıyan Maryborough meteoriti 17 kilogram ağırlığında. Museums Victoria’ya göre bu, güneş sisteminin erken evrelerinde oluşan metalik minerallerin minik kristalleşmiş damlacıkları olan kondrüller içeren bir meteorun dünyaya düşen parçası.

Victoria Müzeleri jeologu Dermot Henry, The Sydney Morning Herald’a meteoridin yontulmuş, çukurlu yüzeyinin Dünya atmosferine girdiğinde yanmasıyla oluştuğunu söylüyor. Onlarca yıllık kariyeri boyunca binlerce şüpheli meteoridi inceleyen Henry, incelediği kayalardan yalnızca ikisinin gerçek meteorit olduğunu ve bunlardan birinin de bu olduğunu vurguluyor.

Uzaydan dünyaya gönderilmiş bir hediye

Meteorit üzerinde çalışan araştırmacılar, benzersiz bileşiminin yüksek oranda demir ve yalnızca uzayda bulunabilen diğer elementleri içerdiğini belirlediler. Museums Victoria’ya göre, meteorit muhtemelen Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağından koparak gezegenimize düştü.

Karbon tarihlemesi ise Maryborough meteoridinin 100 ila 1.000 yıl önce Dünya’ya indiğini gösteriyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Önceki

TCMB iki TL depo alım ihalesi açtı

Sonraki

Düşen Azerbeycan uçağına ait soru işaretleri büyüyor

Son gönderi Blog

Don't Miss

Bir Meteorun, Dünya’nın Yüzeyine Ulaşabilmesi İçin Ne Kadar Büyük Olması Gerekir? Korkmamıza Gerek Var mı?

Bir meteorun, Dünya’nın yüzeyine ulaşabilmesi ve bize zarar verebilmesi için

Ardındaki Gizemi Kimse Çözemiyor: Suudi Arabistan’daki Al Naslaa Kayası Nasıl İkiye Bölündü?

Suudi Arabistan’ın Tayma Vahası’nda karşımıza çıkan Al Naslaa isimli kaya,