Yatırımcılar ABD’deki maaş bordrolarını ve Fed’in sonraki adımlarını şekillendiren enflasyon risklerini izliyor. Bu ortamda güvenli liman talebi altını destekliyor. Fed’in enflasyon endişeleri ve 2025’te sınırlı faiz indirimi beklentileri, yükseliş tekniklerine rağmen altın fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor. Société Générale’in FX analistleri, altının yükseliş trendinin kesintiye uğradığını söylüyor.
Güvenli liman talebi altını dört haftanın en yüksek seviyesine çıkardı
Güvenli liman talebi, güçlenen ABD doları ve yükselen Hazine tahvil getirilerinden kaynaklanan olumsuzluklara karşı koyuyor. Böylece altın fiyatları dört haftanın zirvesine yakın bir seviyede destek buluyor. Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere yatırımcılar, jeopolitik ve ekonomik belirsizlikleri, özellikle de seçilmiş Başkan Donald Trump’ın enflasyonist baskıları tetikleyebilecek ve altının enflasyondan korunma aracı olarak cazibesini artırabilecek gümrük vergileri önerisini yakından takip ediyor.
Bu arada, Dolar Endeksi (DXY) son bir haftanın en yüksek seviyesine yakın işlem görüyor. Bu da altının dolar sahibi olmayanlar için cazibesini azaltıyor. 10 yıllık Hazine tahvili getirisi %4,73 ile Nisan’dan bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. Bu tür koşulların, güvenli liman talebi yoğunlaşmadığı sürece altının yukarı yönlü ivmesini baskılaması mümkün.
Altın fiyatları net bir yön eksikliği ile karşı karşıya
Société Générale’in FX analistleri, altının yükseliş trendinin Ekim ayında 2.790 dolar civarında sert bir dirençle karşılaştıktan sonra durduğunu belirtiyor. Bu bağlamda analistler, şu değerlendirmeyi yapıyor:
Fiyat hareketi, birbirine yaklaşan iki trend çizgisinin vurguladığı gibi daralıyor. 50-DMA etrafındaki çapraz hareketler net bir yönün olmadığını gösteriyor. Aralık ortasından bu yana 2.670 dolar civarındaki aralığın üst kısmı ilk engel. Bunun aşılması durumunda, geçen ayın en yüksek seviyesi olan 2.725 dolara doğru bir toparlanma göz ardı edilemez. Son zamanların en düşük seviyesi olan 2.610 dolar yakın vadede önemli bir destek.
Fed Politikası ve ekonomik veriler odak noktasında
Federal Reserve’in Aralık ayı toplantı tutanakları, kalıcı enflasyona ilişkin endişeleri ortaya koydu. Bu da 2025 yılında faiz indirimi beklentilerini zorlaştırdı. Piyasalar bu yıl yalnızca iki çeyrek puanlık faiz indirimi bekliyor. Devam eden niceliksel sıkılaştırma ve ticaret politikası belirsizliklerinin Fed’in yaklaşımını etkilemesi mümkün.
Gözler şimdi Cuma günkü ABD tarım dışı istihdam (NFP) raporunda. Ekonomistler Aralık ayı için 160.000 istihdam artışı tahmin ediyor. Beklenenden daha zayıf bir verinin faiz artırımı korkularını azaltarak altına destek sağlaması mümkün.
Piyasa görünümü: Altın fiyatları karışık sinyallerle karşı karşıya!
Piyasa analisti James Hyerczyk, altın piyasasının görünümünü de teknik resmini değerlendiriyor. Altın fiyatları enflasyon riskleri, para politikası ve jeopolitik belirsizlikten etkilenen karmaşık bir ortamda dalgalanıyor. Güvenli liman talebi ve teknik momentum kısa vadeli bir yükseliş durumu sağlıyor. Bununla birlikte, daha güçlü bir dolar ve daha yüksek getirilerin kazançları azaltması muhtemel.
Altın fiyatları Perşembe günü yükselişe geçerek 50 günlük hareketli ortalama olan 2.650,27 doların üzerine çıktı. Yükseliş ivmesi 2.663,51 dolardaki %50 Fibonacci düzeltme seviyesini hedefliyor. Bunun da 2.693,40 dolardaki %61,8 düzeltme seviyesinin zorlanmasına zemin hazırlaması mümkün. Bu seviyenin başarılı bir şekilde aşılması, 2.726,30 dolarlık ana zirveye doğru bir ralliyi tetikleyebilir ve 2.790,17 dolarlık rekor yüksek potansiyel bir hedef haline gelebilir.
Ancak, altın fiyatları 2.663,51 doların üzerine çıkmayı başaramazsa, 50 günlük hareketli ortalamaya doğru bir geri çekilmenin momentumu aşağıya doğru kaydırması olası. Ayrıca bu, traderların dikkatli olması gerektiğinin sinyalini verir. Bu seviyeyi koruyamaması 2.650 dolara doğru bir düşüşe yol açar. Yatırımcıların, Cuma günkü tarım dışı istihdam raporuna karşı tetikte olması gerekiyor. Çünkü, altın fiyatlarının kısa vadeli yönünü şekillendirecek.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!