Ece CEYHUN-KKTC
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Lefkoşa’daki KKTC Fiber Dönüşüm Protokolü imza törenine katıldı. Cevdet Yılmaz, imzalanacak Fiber Optik Mutabakat Zaptı’nın, teknik bir altyapı hamlesinin ötesinde, iki devletin dijital çağda daha sıkı bir işbirliğiyle geleceği birlikte kurma iradesini yansıttığını söyledi.
“Türkiye’nin dijital altyapı alanındaki tecrübesi ve kurumsal birikimiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde hayata geçirilecek fiber dönüşümü, hanelere ve iş yerlerine yüksek hızlı, kesintisiz ve güvenli internet hizmeti sağlayacaktır” diyen Yılmaz, burada başlatılacak sürecin, sadece bir teknoloji yatırımı değil, aynı zamanda KKTC’nin dijitalleşme sürecine, eğitimden ekonomiye birçok alanda somut katkılar sunan stratejik bir hamlenin başlangıcı olacağını ifade etti.
“Türkiye Yüzyılı, KKTC’nin de yüzyılı demektir” diyen Yılmaz, “Bu vizyonla KKTC’yi daha güçlü ve etkin bir konuma taşıyacak bir süreci başlatıyoruz. Özellikle gençlerimizin yazılım, yapay zekâ, siber güvenlik gibi alanlarda gelişimini desteklerken; altyapının yanı sıra mesleki eğitim ve girişimcilik faaliyetleriyle bu süreci pekiştireceğiz. Ambargoları dijital dönüşümle aşacak, KKTC’yi dünyaya son teknolojiler ile açacak bu altyapı iş birliğinin hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Fiber altyapı yaygınlaşacak
Yılmaz, fiber dönüşümün, uzun ömürlü yapısı, düşük bakım maliyetleri ve çevreye duyarlı özellikleri sayesinde yalnız bugünü değil, geleceği de inşa eden nitelikte olduğunu dile getirerek, “Türkiye, bu alanda son yıllarda önemli bir atılım gerçekleştirmiştir. 2014 yılında 1,5 milyon olan fiber abone sayısı bugün 8,3 milyonu aşmıştır. Fiber kablo uzunluğumuz ise 617 bin kilometrenin üzerine çıkmıştır. 2028 yılı hedefimiz, bunu 1 milyon limitinin üstüne çıkarmaktır” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin internet altyapısındaki bu tecrübesini de KKTC ile paylaşacağını belirten Yılmaz, şunlar kaydetti:
“Fiber optik yatırımlar, hem kamusal yaşamın kalitesini yükseltecek kamusal hizmetleri daha etkili hale getirecek hem de ekonomik dönüşüme, rekabet gücüne büyük katkı katkılarda bulunacaktır. Bu işbirliği ile KKTC genelinde fiber altyapının yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. Öncelikli alanlardan başlayarak tüm yerleşimlerin bu sisteme entegre edilmesi, hanelerde ve işletmelerde yüksek standartlı bir hizmeti getirecektir. Bir yıl içinde bu çalışmaları tamamlamayı hedefliyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl bu zamanlar bir araya geldiğimizde artık KKTC farklı bir altyapıyla 20 Temmuz törenlerini kutlayacak. Buna inanıyoruz.”
İki devletli çözümden yanayız
Yılmaz, sağlıkta 320 yataklı Lefkoşa Yeni Devlet Hastanesi’nin temelinin 20 Temmuz’da atılacağını aktararak, ulaştırmada ise 800 kilometreye ulaşan çalışma yapıldığını dile getirerek, yapım çalışmalarının Ağustos ayında başlayacağını ifade etti.
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın iki devletli çözüm vizyonunu sonuna kadar ve tereddütsüz bir şekilde desteklediklerini de vurgulayan Yılmaz, “İki devletli çözüm bütün adanın yararınadır. Türk tarafının yararına olduğu gibi Rum tarafının da yararınadır. Bir huzur güven ortamı var adada. Bunun devam etmesi gerekiyor. Ama eşitlik temelinde, egemenlik temelinde devam etmesi gerekiyor” dedi.
Dijital KKTC’ye 100 milyon dolar yatırım
ile KKTC arasında imzalanan protokolle KKTC’nin fiber optik altyapısı Türk Telekom tarafından geliştirilecek. KKTC’nin dijital dönüşümü için yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımla ev ve iş yerlerine yüksek hızlı fiber internet erişimi sağlanacak. Projenin 18 ayda tamamlanacak. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Türkiye’de fiber altyapımızla dijitalleşmenin temelini nasıl güçlendirdiysek, şimdi de Kuzey KKTC’nin dijital geleceğine katkı sunmaktan gurur duyuyoruz. KKTC’nin dijital omurgasının güçlenmesine, İşletmelere ve hanelere kadar fiber internet götürülmesine yönelik dönüşümü gerçekleştireceğiz. Türkiye ve KKTC arasında imzalanan ve hayata geçireceğimiz bu proje, altyapı yatırımının yanında KKTC’nin eğitimden ekonomiye, sağlıktan kamu hizmetlerine kadar birçok alanda dijitalleşmesini destekleyecek bir fiberleşme seferberliğidir” şeklinde konuştu.