Bugün: Aralık 23, 2024
Kasım 9, 2024
1 dk okuma

Timsahlar Suda Yaşamalarına Rağmen Neden Su Üstünde Dolaşıp Fazla Derine Dalamıyorlar?

Aslında bunun sebebi yüzyıllar öncesine dayanıyor. Üstelik timsahlar, şu an derin olmayan sularda yaşasalar bile bir dönem okyanuslarda kulaç atıyordu.

Peki sonra ne oldu da deniz ortamına uyum sağlamakta çuvalladılar?

Okyanus timsahları, ‘tallatosuchian’ olarak bilinen bir grup sürüngenin atalarıydı.

Şu an bataklık, göl ve nehirlerde yaşayan timsahlar, bir dönem okyanuslarda kulaç atıyordu. Orta Jura ve erken Kretase dönemlerinde okyanusların sularında yüzen bu canlılar, zamanla evrimsel olarak deniz ortamına uyum sağlamışlardı.

Tallatosuchianlar, okyanus sularında son derece etkileyici vücut şekilleri geliştirmişlerdi. Özellikle metriorhynchidae ailesinin üyeleri, yunuslara benzer aerodinamik vücutları ve yüzgeçli yapılarıyla dikkat çekiyordu. Fakat okyanusun derinliği, bu canlıların fizyolojik yapılarıyla o kadar da uyumlu değildi.

Okyanusun derinliklerine inerken karşılaştıkları büyük basınç, onların yaşamsal fonksiyonlarını engelliyordu.

Konuyla ilgili yapılan son araştırmalar, bu başarısızlığın ardındaki sebebin tallatosuchianların burun yapılarındaki özel bir özellik olduğunu ortaya koyuyor. Southampton Üniversitesinden bir ekip, bu türleri modern timsah türleriyle karşılaştırarak tallatosuchianların kafataslarını detaylı bir şekilde inceledi.

Ekip, bilgisayarlı tomografi taramaları kullanarak 11 farklı fosil kafatasını analiz etti. Çalışmanın sonucunda ise ilginç bulgulara rastlandı. Sonucunda tallatosuchianların burun sinüslerinin derin suya girmeye başladıkça genişlediği görülmüştü.

Bu, aslında bir adaptasyondu ama istenen sonucu vermedi. Özellikle metriorhynchid türlerindeki burun sinüsleri, derin denizlerde artan basınca karşı dayanıksız hâle geldi. Burun sinüslerindeki hava sıkıştıkça, basınç onları dengeleyemeyip çökmesine yol açıyordu. Bu da bu türlerin, yunuslar ve balinalar gibi okyanusun derinliklerine inmelerinin önüne geçmiş oldu.

Kaynaklar: BBC, Independent
Önceki

Çoğu Şeyde Olduğu Gibi Her İnsanda Farklı Olan Ses Tonu da Genetik Olarak mı Aktarılıyor?

Sonraki

ABD’de Trump zafere koştu birinci iletisi verdi: Savaşları durduracağım!

Son gönderi Blog

Don't Miss

Mariana Çukuru’nda Eşsiz Adaptasyonlar Geliştiren, Tuhaf ve Bir O Kadar Ürkütücü 10 Canlı (Gördükleriniz Rüyalarınıza Girebilir!)

Mariana Çukuru, çoğu insanın bildiği gibi Pasifik Okyanusu’nun en derin

Okyanus Diplerinde “Karanlık Oksijen” Tespit Edildi: Peki Bu Ne Demek?

Bilim insanları, okyanus diplerinin oksijenle dolu olduğunu tespit ettiler. Sonsuz