Bugün: Nisan 28, 2025
Nisan 27, 2025
2 dk. okuma

Her damlası binlerce lira lakin ekim yapılacak arazi bulunamıyor!

Dünyada sadece Yunanistan’ın Sakız Adası ile Çeşme Yarımadası’nda yetiştiği bilinen sakız ağacınca üretim son 20 yılda yeniden canlandırılmaya çalışıyor.

Bugüne kadar yetiştirilen 40 bin fidanın 20 bini toprakla buluşturulurken gıda ve kozmetik başta olmak üzere birçok alanda kullanılan damla sakızı Çeşme’de yeniden hayat buluyor.

Sakız ağacı üreticiliğinin günden güne artmakta olduğunu vurgulayan üretici Hasan Ege Tütüncüoğlu (55), “Damla sakızı artık Çeşme’nin coğrafi işaretli ürünü. Yaklaşık bir yıldır süren uzun çalışmalar sonucunda alınan coğrafi işaretle birlikte, Çeşme’nin ikinci coğrafi işaretli ürünü oldu. Cumhuriyet döneminde tamamen ortadan kalkan sakız ağaçları, sayıları bine kadar düşmüşken şimdi tekrar canlandı” ifadelerini kullandı.

“Yılda 50 bin sakız ağacını toprakla buluşturabiliriz”

Dikilen sakız ağaçlarıyla birlikte, önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde bir tonun üzerinde Çeşme damla sakızı üretmiş olacaklarını belirten Tütüncüoğlu, şöyle konuştu:

“Çeşme, yavaş yavaş ağaç sayısını ve üretim kapasitesini artırarak dünya pazarından pay almaya çalışıyor. Biz ülke olarak yaklaşık 20 tona yakın ithalat yapıyoruz. Dolayısıyla bu ithalatın, en azından kendi ihtiyacımız kadar olan kısmının Çeşme damla sakızıyla karşılanması ekonomimiz açısından çok önemli. Belediye ile yapmış olduğumuz protokol kapsamında, şu anda yeşil alanlara sakız ağaçlarını dikiyoruz. Çünkü yer yok. Yer olmayınca, bulduğumuz her yerde dikebilmek için her türlü imkânı araştırıyoruz ve sağlıyoruz. Özellikle rüzgar enerjisi üretilecek alanların altında çok fazla atıl alan var. Bu alanlarda sakız ağacı dikiminin önü açılabilir, geliştirilebilir. Eğer bu sağlanabilirse, burada yılda 50 bin civarında sakız ağacını toprakla buluşturabiliriz. 10 yıl içerisinde de dünya pazarında 500 bin ağacın üzerinde bir üretimle yüzde 50’lik bir paya sahip olabiliriz.”

26 bin fidan yer olmadığı için bekliyor

26 binin üzerinde sakız fidanının dikilecek arazi olmadığı için bekletildiğini söyleyen üretici Hasan Ege Tütüncüoğlu, “Çeşme’de araziler çok pahalı olduğu için tarımsal amaçla kullanımı oldukça zor” dedi. Tütüncüoğlu, yetkililerden Çeşme’deki sakız üreticilerine ağaçlarını dikebilmeleri için yer tahsisi talebinde bulundu.

“‘Türkler sahte sakız üretiyor’ diye haberler çıkardılar”

Sakız ağacını tekrar yeşertmek için 1995 yılında 200 adet çelik diktiklerini ama başarılı olamadıklarını ifade eden üretici İbrahim Topal (66) ise, “Sonrasında biz bu işe meraklı olarak başladık sakızın çelikten yetiştirilmesiyle ilgili, çoğaltılması ile ilgili çalışmaları başlattık. 2 ayda ürettiğimiz ağaçlar, sakız fidanları olma yolunda çok hızlı gelişiyorlar. Onları saksılara aldık. Sonrasında toprağa diktik ve beş yıl gibi kısa bir süre içerisinde ürün verir hale geldi. Sakızın bu şekilde üretimiyle ilgili zaten bu çalışmalar yapılırken, Yunanlılar karşı tarafta bizim yaptığımız çalışmaları çok yakından takip ediyorlardı. ‘Türkler sahte sakız üretiyor’ diye kendi yerel medyalarında haberler çıkardılar. Sakız ağacı aslında ana karada var olan bir ürün, sonradan adalara gitmiş. Anavatanı burada olan bir ürün, bir şekilde Türkler tarafından da değerlendiriliyor, ekonomiye kazandırılıyor” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Önceki

Bu Göğüs Coin, Mayıs Ayında Uçuşa Geçecek!

Sonraki

Kardelen soğanlarına kota: Avrupa ülkelerine ihraç edilecek!

Son gönderi Blog

Don't Miss

Yeni eser üretenler öbür birinin patent pürüzüyle karşılaşabilir

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cahit

Alarko Carrier, 2025 yılında ihracatla büyümeye odaklandı

İhracatın ciro içindeki payını 2024’te %30’a çıkaran Alarko Carrier, kârlılık