Son on yıl boyunca elektrikli otomobillerin yükselişi devam ederken, çoğu otomobil üreticisinin aksine Toyota, hidrojen hücrelerinin kazanan taraf olacağı konusunda ısrarcıydı. Ancak şirket, üçüncü nesil yakıt hücresi sistemini duyururken, kısmen de olsa yenildiğini kabul ediyor gibi görünüyor. Şirketin duyurduğu yeni hücre, hidrojenin endüstriyel uygulamalarda daha mantıklı olduğunu temel alıyor.
Şirketin açıklamasına göre yeni hücre, bir dizel motorla aynı dayanıklılığa odaklanarak “ticari sektörün özel ihtiyaçlarını” karşılamak üzere tasarlandı. Bu yeni hücre, daha yüksek yakıt tasarrufu sağlarken, üretimi daha ucuz ve ikinci nesil modelle aynı boyutta olmasına rağmen iki kat daha fazla güç üretiyor. Toyota, genellikle motor teknolojisini küçültmeye çalışsa da, bu yeni modelde boyutun önemli bir faktör olmaması, bu hücrelerin kullanımı hakkındaki düşüncelerine işaret ediyor.
Toyota, uzun süredir hidrojenli otomobillerin elektrikli otomobillere göre daha iyi bir seçenek olduğunu iddia etse de, bunu destekleyen ekonomik veya teknolojik bir kanıt sunamadı. Ayrıca şirketin amiral gemisi hidrojenli elektrikli aracı Mirai, 2014’te piyasaya çıktığından bu yana sadece 28.000 adet satabildi.
Ancak, pil ağırlığı ve gücünün daha önemli olduğu ağır hizmet tipi araçlarda, hidrojenin dezavantajları avantaja dönüşebiliyor. Kamyonlar, inşaat araçları, trenler, gemiler ve yedek jeneratörler gibi hidrojen altyapısının eksikliğinden daha az etkilenen yerler, hidrojen yakıt hücreleri için muhtemelen avantajlı kullanım alanları olacaktır.