Blockchain analiz firması Chainalysis, yapay zeka teknolojisinin dolandırıcılık amaçlı kullanımının hızla yaygınlaştığını ve bu durumun kripto para sektöründe ciddi güvenlik sorunlarına yol açacağını belirtiyor.
Dolandırıcılar Yapay zeka ile kimliklerini gizliyor
Chainalysis’in 2025 kripto suç raporuna göre, yapay zeka destekli dolandırıcılık hizmetlerinin satışı 2021’den bu yana %1.900 oranında arttı.
Siber Tehdit İstihbaratı Başkanı Jacqueline Burns Koven, yapay zekanın dolandırıcıların kimliklerini gizlemesine veya başkalarını taklit etmesine olanak tanıyarak kripto suçlarını büyük ölçekte yaygınlaştırdığını belirtti.
Geçtiğimiz yıl dolandırıcılara AI hizmeti sunan satıcılar, sahte kimlikler ve yatırım dolandırıcılıkları için kullanılan yazılımlar sayesinde 18 milyon dolar gelir elde etti.
Blockchain istihbarat firması TRM Labs da 2025 raporunda, finansal dolandırıcıların yapay zekayı kullanarak faaliyetlerini büyük ölçüde artıracağını öngörüyor.
Yasadışı yapay zeka pazarı
Chainalysis, Huione Guarantee gibi yasa dışı platformların, dolandırıcılıklarda kullanılan yapay zeka yazılımlarını satmak için kullanıldığını tespit etti.
Bu pazarlarda sahte kimlik oluşturma, yüz değiştirme ve AI ile gerçekçi içerikler üretme gibi hizmetler sunuluyor.
Örneğin, raporda yer alan bir ilan, 200 dolarlık kripto ödemesi karşılığında “yüz değiştirme hizmeti” sunduğunu gösteriyor.
Kuzey Koreli hacker’lar ve AI ile gizlenen kimlikler
Bu teknolojilerin, özellikle Kuzey Koreli IT çalışanları tarafından kimliklerini saklamak ve Batı’daki teknoloji şirketlerine sızmak için kullanıldığı belirtiliyor.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne göre 4.000’den fazla Kuzey Koreli, kimliklerini gizleyerek Batı’daki teknoloji sektöründe işe sızmaya çalışıyor.
Bu çalışanlar, yalnızca yasa dışı maaş kazanmakla kalmıyor, aynı zamanda iç sistemlere kötü amaçlı yazılım bulaştırarak fon çalıyorlar.
Yapay zeka yazılımlarının, bu kişilerin kimliklerini gizlemesine yardımcı olduğu ve dolandırıcılık faaliyetlerini hızlandırdığı ifade ediliyor.
AI ile kripto dolandırıcılığı nasıl yapılıyor?
Chainalysis’in tespitlerine göre, dolandırıcılar yapay zeka yazılımlarını kullanarak yatırımcıları kandırıp kripto para göndermelerini sağlıyor.
Bu yöntemlerden biri olan “domuz kesimi” (pig butchering) dolandırıcılığı, kurbanın güvenini kazanarak sahte yatırımlara para göndermeye ikna edilmesini içeriyor.
Örneğin, Ocak ayında bir Fransız kadın, dolandırıcıların AI kullanarak Brad Pitt’in kimliğine bürünmesi sonucu 850.000 dolar kaybetti.
Bir başka vakada, Huione üzerinden AI yazılımı satın alan bir cüzdan, yalnızca üç gün içinde bir domuz kesimi dolandırıcılığı ile kazanç elde etti.
Bu dar zaman aralığı, dolandırıcıların AI destekli sahtekarlıkları hızla gerçekleştirebildiğini gösteriyor.