Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu’nun, ithal enerji faturasının düşmesi ve tasarruf bilincinin geliştirilmesine destek sağlamak amacıyla hayata geçirdiği ‘elektrik faturalarında limit aşımı artışı’ uygulaması bugünden itibaren başladı.
1 Mart elektrik faturalarına yansıyacak yeni düzenlemeye göre, 417 kilovatsaatin üzerinde elektrik harcayanların faturası artık gerçek maliyet üzerinden hesaplanacak. Bir başka deyişle, açıklanan limitin üzerinde elektrik harcayanların faturasında yüzde 96 artış yaşanacak.
Limit aşımında fatura iki katına çıkacak
Yeni fatura uygulamasının 42 milyon abonenin yaklaşık yüzde 3’ünü, 1,2 milyonunu etkileyeceğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Alparslan Bayraktar,yeni düzenlemenin tüm aboneleri etkilemeyeceği için bir ‘zam’ olarak adlandırılamayacağını belirtmiş ve şu açıklamaları yapmıştı:
“1 Şubat’tan itibaren başlayan fatura döneminde 1 Mart’ta faturalara yansıyacak bir uygulamamız var. 42 milyonun yüzde 3’ünü, 1.2 milyon aboneyi etkileyecek bir düzenlemeyi şu anda hayata geçiriyoruz. 5 bin kilovat saatlik tüketimi aşan grup artık elektriğin gerçek maliyeti neyse onu ödeyecek. Orada da görünen tablo şu, 1050 lira, 1047 liraya tekabül ediyor bu tüketim sınırı. Ne kadar olacak fatura dersen 2000 civarında. Yüzde 96 civarında artacak. 42 milyon abonenin 40 milyonuna dokunmuyoruz. Onlara herhangi bir fiyat artışı, faturalarında herhangi bir değişiklik yok. Devlet sübvansiyonu 30 milyar civarında azalmış olacak”
Yeni uygulamaya dair detaylar
417 kilovatsaatten daha fazla elektrik ödeyenlerin yıllık kullanım sınırı 5 bin kilovatsaat olacak. Bu sınırı aşanlara elektriğin gerçek maliyeti yansıtılacak. Sınırı aşanlar sübvansiyondan yararlanamayacak.
Apartman ve sitelerdeki bağımsız bölümler için de aynı uygulama geçerli olacak.
450 lira fatura ödeyen elektrik abonelerini etkilmeyecek olan yeni uygulmaya göre bin 50 lira olarak ödeyen kullanıcılar artık 2 bin TL ödeyecek. ,