Bugün: Ocak 7, 2025
Ocak 3, 2025
2 dk. okuma

MiCA Yürürlüğe Girdi, Bu Altcoin Bedeli Sert Düştü: Neler Oluyor?

AB’nin MiCA kripto varlık düzenlemesi tam olarak yürürlüğe girdi. Tether’in USDT piyasa değeri, 2022 Kasım’daki FTX çöküşünden bu yana en sert haftalık düşüşünü yaşadı. Altcoin projesinin değeri, geçen hafta %1,2 düşerek 137 milyar doların biraz üzerinde kaldı.

MiCA yürürlüğe girdi, altcoin Tether’in piyasa değeri düştü!

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, AB’nin Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) düzenlemesi 30 Aralık’ta yürürlüğe girdi. O zamandan bu yana geçen bir hafta içinde USDT’nin piyasa değeri %1,2’nin üzerinde düştü. Böylece, altcoin projesinin değeri 138,8 milyar dolardan yaklaşık 137 milyar dolara geriledi. Bu, FTX borsasının çöküşünün ardından USDT’nin piyasa değerinin %5,7 oranında düştüğü 10 Kasım – 17 Kasım 2022 tarihleri arasındaki yedi günlük dönemden bu yana yaşanan en büyük düşüşe işaret ediyor.

USDT’nin değeri 19 Aralık’taki 141 milyar dolarlık rekor seviyesine ulaştı. Geçtiğimiz iki hafta içinde altcoin piyasa değeri %2,7 oranında azalarak bugünkü seviyesine geriledi. Analistler bu düşüşü kısmen MiCA’nın devreye girmesine bağlıyor. Ancak daha geniş piyasa dinamikleri de stablecoin’in küçülen kapitalizasyonuna katkı yaptı.

USDT piyasa değeri FTX’in çöküşüyle birlikte keskin bir düşüş yaşadı. Resim: Coingecko.

MiCA’nın Tether üzerindeki potansiyel etkisi

Tam olarak 30 Aralık’ta yürürlüğe giren MiCA, AB içindeki stablecoin ihraççıları için rezerv ve likidite zorunlulukları da dahil olmak üzere katı düzenleyici gereklilikler getiriyor. Merkezi olmayan borç verme platformu WeFi Büyüme Başkanı Agne Linge, bu gereklilikleri karşılamanın zorluğundan bahsediyor. Linge, bunun Tether gibi büyük stablecoin ihraççıları için ekonomik açıdan zor olacağını belirtiyor. Bu bağlamda Linge, şu açıklamayı yapıyor:

Yeni AB yasası artık küçük stablecoin ihraççılarının rezervlerinin %30’unu AB içindeki düşük riskli bir ticari bankada tutmasını gerektirirken, Tether gibi daha büyük oyuncuların %60 veya daha fazlasını bankalarda tutması gerekiyor. Tether’in büyük sermayesi ve küresel olarak benimsenmesi göz önüne alındığında, daha geniş kripto ekosistemini bozmadan bu talebi karşılamak ekonomik olarak mümkün değil.

Altcoin için durum ne kadar kritik?

Bununla birlikte Linge, Tether’in büyük piyasa değeri ve küresel olarak benimsenmesinin, AB’den potansiyel bir çıkıştan kaynaklanan acil mali sonuçlarla karşılaşma olasılığını azalttığını iddia ediyor. Linge, “Tether’in operasyonları potansiyel bölgesel aksaklıklardan büyük ölçüde yalıtılmış durumda. Şirket ayrıca yüksek bir kâr marjına sahip ve yılı 10 milyar dolar kazançla kapatma yolunda ilerliyor.” diyor.

Linge, bu büyük nakit rezervi sayesinde Tether’in ürünlerini ve yatırımlarını çeşitlendirmeye devam ettiğini kaydediyor. Ayrıca, stablecoin teklifiyle ilişkili riskleri azalttığını da sözlerine ekliyor. Linge, Tether’in ürünlerini ve yatırımlarını çeşitlendirmek için önemli nakit rezervlerinden yararlandığını açıklıyor. Ayrıca, stablecoin teklifleriyle ilişkili riskleri azalttığını vurguluyor. Buna ek olarak, çoğu AB ülkesinin uyum veya çıkış için altı ila 18 aylık büyükbaba dönemleri sağladığını ve bunun da herhangi bir ani kaldırmanın etkisini hafifletmeye yardımcı olacağını belirtiyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Önceki

Piyasa AI16Z Coin ve Bu 2 Altcoin’i Çok Konuşuyor: Neler Bekleniyor?

Sonraki

O Dev Banka da Kripto Para Piyasasına Giriyor: İşte Detaylar!

Son gönderi Blog

Don't Miss

Analist: Bu Ay, ONDO Coin ve Bu 3’ünü Almalısınız! İşte Sebebi

Kripto para piyasası, Ocak ayında önemli değişikliklere sahne olabilir. Altcoin

Bitcoin Fiyatı 100 Bin Dolara Yaklaştı: O 9 Altcoin de Yeşillendi!

Bitcoin fiyatı 99.000 dolar seviyesini aştığı ve iki haftalık düşüş