Doğrudan 7 milyon çalışanı, dolaylı olarak toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreçte sona gelindi.
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025’te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dördüncü toplantısını yaptı.
Bakan Işıkhan toğlantı öncesi açıklama yaptı: Işıkhan’ın açıklaması şöyle:
Asgari ücret genel bir ücret seviyesini değil en düşük ücret seviyesini göstermektedir. Hakkaniyetle verilen her ücret işletmelerin de verimliliğini artırır.Çalışanlarımıza karşı adil olmak yalnızca bir zorunluluk değil istikrar için de gerekliliktir.
AK Parti iktidarı olarak 22 yıldır sosyal adaleti, emeği ve dayanışmayı kalkınma politikalarımızın merkezine yerleştirdik. Türkiye ciddi bir dezenflasyon sürecinde olduğunu belirtmek isterim.Toplumun tüm kesimlerinin, özellikle sabit gelirli vatandaşlarımızın alım gücünü korumak, artırmak en önemli hedefimizdir.
Ücret artışlarının pazarlarda eridiği bir döngüye girmek istemiyoruz. Bu nedenle mali disiplinin korunması ve enflasyona mücadele sürecinin zarar görmemesi adına dengeli ve ölçülü şekilde hareket etmek durumundayız.
2025 yılı için geçerli olacak asgari ücret 22 bin 104 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz.İşverene asgari ücret desteği 700 liradan 1000 liraya çıkardı.
TÜRK-İŞ, Asgari Ücret Toplantısına katılmama kararı aldı
TÜRK-İŞ, 2025 yılı asgari ücreti için yaptığı teklif sonrası, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda bir bilgilendirme yapılmadan düzenlenen toplantıya katılmama kararı aldı.
TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, asgari ücret çalışmalarındaki gelişmeleri değerlendirerek bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, asgari ücretin, işçilerin ve ailelerinin insana yakışır geçim şartlarını sağlamalarına olanak tanıyacak bir seviyede belirlenmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bugüne kadar yaptığı toplantılarda hükümet ve işveren tarafından herhangi bir teklif yapılmadığı belirtildi.
TÜRK-İŞ’in 19 Aralık’ta gerçekleştirdiği olağanüstü toplantısında, asgari ücretin 29.583 TL olması gerektiği ifade edilmiş ve bu teklifin makul ve dengeli bulunduğu kaydedildi. Bu teklife karşılık bugüne kadar hükümet ve işverenden herhangi bir öneri gelmediği de açıklandı.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 24 Aralık’ta karar almak üzere toplandı. Ancak, TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, yapılan toplantıya katılmama kararı aldı ve masada yer almayacaklarını duyurdu.
Olası zam senaryoları neler?
Türk-İş’in zam talebi yüzde 74’lük artışa karşılık gelirken, kamuoyunda konuşulan bazı zam senaryoları dikkate alındığında, yeni asgari ücret için ortaya çıkan tahmini rakamlar yaklaşık olarak şöyle:
“Yüzde 30 zamla net 22 bin 103 lira
Yüzde 35 zamla net 22 bin 953 lira
Yüzde 40 zamla net 23 bin 803 lira
Yüzde 45 zamla net 24 bin 653 lira
Yüzde 50 zamla net 25 bin 503 lira.”
Asgari ücret nasıl belirleniyor?
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.
Komisyon, yeni asgari ücret çalışmaları kapsamında aralık ayında belirlenen tarihlerde toplanıyor.
Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde ise başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
Mevcut asgari ücret net 17 bin 2 lira
Asgari ücret, halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.
Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.