Bugün: Aralık 25, 2024
Aralık 24, 2024
1 dk okuma

Dökülen dişleri yine çıkartan ilaç için insan testlerine başlandı

Bu yılın başlarında bilim insanları, yeni bir “diş çıkartma ilacının” 2024 yılı sonundan önce insan denemelerine gireceğini açıklamıştı.

İlaç, diş etlerimizin hemen altında saklanan ve az bilinen bir sırdan faydalanıyor. İnsanların ve diğer memelilerin çoğunun sadece iki set dişe sahip olduğu belirtiliyor olsa da, bilim insanları, diş etlerimizin altında aslında üçüncü neslin tomurcuklarının bulunduğunu söylüyor. Yeni diş ilacı, eksik dişlerin tamamen yeniden büyümesine yardımcı olmak için bu gizli tomurcuklardan yararlanıyor. Temel olarak, USAG-1 adlı bir proteini engelleyerek üçüncü diş setinin çıkmasına imkan tanıyan ilaç, şu ana kadar fareler ve gelincikler üzerinde yapılan testlerde ümit verici sonuçlar aldı.

İlaç, dünyadaki insanların yaklaşık %0,1’ini etkileyen kalıtsal bir duruma yanıt olarak geliştirilmiş. Bu kalıtsal durum, çiğnemede ciddi sorunlar yaratıyor ve Japonya’da birçok kişi, ergenliklerinin büyük bir bölümünü ağızlarını bir maskeyle saklayarak geçiriyor.

Diş etlerinin altında saklı üçüncü diş setini aktive etmek için bu diş yeniden büyüme ilacını kullanmak, diş hekimlerinin bu eksik dişleri sağlıklı, doğal protezlerle değiştirmelerine imkan tanıyacaktır. Ancak bu testler sadece bir başlangıç olarak görülüyor. Klinik deneyler başarıya ulaşmış olsa da, ilacın insanlarda ne kadar iyi çalıştığı henüz bilinmiyor.

Önümüzdeki aylarda devam edecek olan testlerle beraber bilim insanları, ilacın insanlar üzerindeki etkisi incelenmeye devam edilecek ve umarız iyi sonuçlar ortaya çıkacak. İlacın enjekte edilme noktası, dişin nerede büyüyeceği kontrol edilebiliyor gibi görünüyor. Ayrıca bu denemeler, ilacın ne kadar güvenli olduğunu incelemeyi de hedefliyor.

Önceki

Binance, Listesinde de Olan Bu Altcoin’e Yatırım Yaptı: Token Yükselişte!

Sonraki

Bitcoin Fiyatı Neden Düşüyor? Bloomberg Analisti Açıkladı!

Son gönderi Blog

Don't Miss

ChatGPT’den NVIDIA’ya, Mars’tan Beyne: 2024’ün En Önemli Yapay Zekâ Gelişmeleri (Resmen Çağ Atladık)

Dünya artık "yapay zekâ çağı" diye anılmayı hak ediyor! Neden

Çinliler, 68 bilgisayardan oluşan bir “siber hamamböceği” üretebiliyor

Çinli bilim insanları, siber hamamböceklerini seri üretmenin bir yolunu geliştirdi