Uçan otomobil fikri onlarca yıldır insanları cezbetse de, pratik olarak kullanılabilecek bir uçan otomobil geliştirmek bugüne kadar mümkün olmadı. ABD’deki Alef Aeronautics adlı bir şirket ise, yaklaşık 235 bin dolara satmayı planladığı, iri bir drone biçimindeki uçan otomobili ile iddialı görünüyor.
Şirket, aracın çalışma prensibini göstermek amacıyla, muhtemelen izin almadan halka açık bir caddede test sürüşü gerçekleştirdi. Teknik olarak araç, yolda ilerlerken karşısına çıkan engelleri uçarak aşabiliyor.
Ancak, bu tür bir aracın yasal olarak trafikte kullanılabilmesi mümkün değil. Bunun geçerli sebepleri var; çünkü araba kullanmak ile “uçan araç” kullanmak tamamen farklı fiziksel kurallar gerektiriyor. Araç tekerleklerini yerden kestiği anda, rüzgar, yer çekimi ve motor gücü gibi kuvvetlerin etkisine giriyor. Bu tür araçları havada kontrol etmek, zorlu bir pilot / helikopter ehliyeti gerektiriyor ve kolay değil. Bu araçlar trafiğe çıktığında, ölümlü veya maddi hasarlı kazaların yaşanması, çevredeki insanlara zarar gelmesi kaçınılmaz olacağından, pek çok firma uçan araba hayali peşinde koşsa da, devletler bu araçlara lisans vermiyor.
Bu yüzden, bu tür araçlar sadece çok zengin insanların büyük arazileri içinde eğlenme amacıyla kullandığı oyuncaklar olarak kalıyor. Pratik kullanıma girmesi için, bu araçların yapay zeka kontrolünde ve insan müdahalesi minimum olacak şekilde hareket etmeleri gerekiyor. Yapay zeka ve otonom sürüş devreye girdiğinde, dünya 5. Element veya Star Wars filmlerinde gördüğümüz, uçan araç trafiği ile çevrili fütüristik bir görüntüye kavuşmuş olacak. Ancak insan kontrolündeki uçan araçların serbestçe trafiğe çıkıp sağa sola uçabilmesinin, neredeyse hiç bir yolu yok.